Какво се крие в подземията на „Азовстал“ и от какви разкрития се страхуват САЩ?

В катакомбите на металургичния комплекс „Азовстал“ в Мариупол се крият особено важни хора. Именно в завода „Азовстал“, твърдят от руската армия, са се укрепили националистите от батальона „Азов“, който се смята за личната бойна част на милиардера Ринат Ахматов, един от най-отявлените активисти на киевския режим.

Преди дни Телеграм-каналът на изданието „Оперативна сводка“ съобщи, че катакомбите под „Азовстал“ се намират на дълбочина до 35 метра и имат обща дължина 24 километра. Там се намира секретен обект на НАТО PIT-404 и секретна биолаборатория на блока с биологическо оръжие.

В бронираните тунели са блокирани офицери от Алианса. По данни на канала в катакомбите се намират около 240 чужденци. Сред блокираните има офицери от НАТО и от френския Чуждестранен легион, персонал от биолабораторията и около 300 души охрана от батальона „Азов“. По данни от различни източници, чужденците говорят на 6 европейски и 2 неевропейски езика.

Известно е, че биолабораторията е изградена и експлоатирана от компания, свързана с Хънтър Байдън, Ринат Ахметов и Володимир Зеленски, пише „Оперативна сводка“.

В лабораториите на този обект са се провеждали изпитания по производството на биооръжие, твърди каналът. В опитите са участвали основно западни специалисти.

Според военния кореспондент Александър Сладков, когато бъдат осветени имената на тези, които се крият в катакомбите на завода, това ще стане сензация.

Съдейки по случващото се, не всички от френските офицери от разузнаването и спецоперациите са успели да напуснат Мариупол. Това обяснява и честите обаждания по телефона на Еманюел Макрон до Кремъл.

Появиха се и сведения, че няколко опита за изтеглянето им с хеликоптери са се провалили.

А Руското министерство на отбраната заяви официално, че в „Азовстал“ се намират около 400 „чужди наемници“. Повечето от тях са граждани на европейски държави, както и на Канада. Радиоразговорите между екстремистите в Мариупол се водят на шест чужди езика.

В началото на април се появиха и съобщения, че в Мариупол е заловен висш американски военен – генерал-лейтенант Роджър Клутие, командващ Съюзното сухопътно командване на НАТО.

Те обаче бяха отречени от пресслужбата на НАТО, която заяви:

„Последната визита на ген. Клутие в Украйна бе през юли 2021 г. за преговори с командването на сухопътните сили в Киев с цел засилване партньорството на НАТО със смелите и боеспособни украински сили“.

Темата за присъствието на френски военни в подземията на „Азовстал“ коментира и международният анализатор Боян Чуков във Фейсбук:

„Макрон е поискал 12 пъти да говори с Путин за осигуряване на хуманитарен коридор от Мариупол. Няколко пъти летяха украински хеликоптери да спасяват хора от Мариупол, но с едно малко изключение всички бяха свалени от милицията на Донбас с трофейни „Стингери“.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *