Симеонов изперка! Твърди, че Васил Божков е финансирал Мая Манолова и протестите срещу Гешев

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че Васил Божков е финансирал кампанията на Мая Манолова при кметските избори в София м.г. и протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, съобщи БНТ.

Изявлението му идва ден след като обвиняемият бизнесмен обяви, че е плащал в брой на конкретни лица 20% от печалбите от „Национална лотария“ след като това условие му е било поставено от финансовия министър Владислав Горанов, за да не променят закона за хазарта към по-неизгодно облагане на лотарийните билети. Божков публикува във вторник (2 юни) „История на рекета“ в една картинка, в която показа, че са замесени и премиерът Бойко Борисов и председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Това според Симеонов са „измишльотини“.

Симеонов намеси Божков и в протестите срещу избора на Иван Гешев

Той обаче коментира банковите извлечения за теглене на големи суми пари от личната му сметка, показани от обвиняемия бизнесмен. Но анализира само част от тях – през октомври Васил Божков е теглил пари четири пъти, каза лидерът на НФСБ. „Големите суми от 3.8 млн. и 3.6 млн. лева са теглени на 23 и 29 октомври 2019 година, точно тогава бяха изборите. Около 8 млн. лева явно са изтеглени, за да се плати купеният вот за Мая Манолова в София основно. То е ясно, просто датите съвпадат само с това значимо събитие. Нищо друго значимо не е станало. Точно по време на изборите от средата на октомври до края на ноември вървяха и платените според мен протести срещу избора на Гешев“, каза още Симеонов, цитиран от Нова телевизия.

Според отчета пред Сметната палата разходите на Мая Манолова за предизборната кампания са близо 190 хил. лв. при финансиране от 2.3 млн. лв. За кампанията си тя е разчитала на 171 дарения, но само от физически лица и името на Васил Божков не е споменато.

Намекът на Божков към банковите извлечения беше, че явно тези суми са били за плащане към управляващите.

Мая Манолова обяви, че ще съди Симеонов

В отговор Мая Манолова обяви, че това е лъжа и ще съди Валери Симеонов, а с Бойко Борисов освен в съда ще се видят и на парламентарните избори. Тя смята, че българите са видели къде са купените гласове – в ромските столични квартали „Филиповци“ и „Факулетата“, където гласовете са били 90:10 в полза на кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

„Категорично подчертавам, че изявлението на Валери Симеонов, че бизнесменът Васил Божков е финансирал кампанията ми за кмет на София, е лъжа и не отговаря на истината. Подчертавам, че по никакъв начин думите му не отговарят на фактите, свързани с финансирането на кампанията ми, отчетена съгласно изискванията на закона. В твърденията на Валери Симеонов няма не само истина, но е и елементарна логика. Не е ясно защо бизнесмен, получил пълно обслужване от управляващата партия ГЕРБ, би финансирал мен, при положение, че кандидатът на обслужващата го партия бе Йорданка Фандъкова“, пише Манолова във фейсбук. Тя задава риторичен въпрос „Защо бизнесмен, получил пълно обслужване от управляващата партия ГЕРБ, би финансирал мен, при положение, че кандидатът на обслужващата го партия бе Йорданка Фандъкова.“

„Г-н Борисов, аз в комикси не участвам“, казва тя във видео към публикацията й явно като отправка към твърденията на Божков, който първо ги представи в комикс.

След публикациите на Васил Божков никой от замесените не ги и коментирал по същество. Борисов само повтори обяснението си, че от времето на главен секретар не коментира обвиняеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *