Питат Банов как си е купил къща в Копривщица само за 56 хил. лв.

Имотът от 140 кв. м и прилежащият двор са взети на изключително занижена цена, категорични са от сдружение “Зограф”

 

Изключително изгодната сделка, която министърът на културата Боил Банов е сключил, за да си купи имот в Копривщица, е събудила подозренията на Гражданското сдружение “Зограф”. Оттам припомнят как в тв участие министърът се похвали, че си е закупил къща в града-музей, където с голямо удоволствие отсяда и преспива при всяка възможност. От имуществената декларация на министър Банов в регистъра на лицата, заемащи висши публични длъжности, която е качена на сайта на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), става ясно, че през 2018 г. той се е сдобил в Копривщица с къща с обща разгъната застроена площ от 140 кв. метра, както и с дворно място към нея от 324 кв. метра срещу 56 700 лева, отбелязват от “Зограф”.

В сдружението са категорични, че няма как да се закупи имот в Копривщица за такива “смешни” пари и това става ясно дори от бърз преглед на агенциите за недвижими имоти. Къщи с тази квадратура и с дворни места на подобни свръх занижени и повече от атрактивни цени в китното подбалканско градче не се предлагат и не се продават – нито днес, нито през последните поне няколко години, констатират от гражданското сдружение.

От “Зограф” настояват за публично обяснение от Банов за изгодната имотна придобивка, както и доколко е реална обявената от него цена за покупко-продажбата в имуществената му декларация на сайта на КПКОНПИ. От сдружението припомнят, че често купувачите настояват за вписването на по-ниска от реалната цена, защото така спестяват от местни данъци и нотариални такси.

Посочването на невярно обстоятелство в нотариалния акт, каквато е по-ниската цена, е престъпление, подчертават от “Зограф”.

Това е поредният скандал, свързан с министъра на културата. Миналия февруари настоящият евродепутат от левицата Елена Йончева представи документи и записи, които според нея доказват, че Банов е давал указания за фалшифициране на документи, за да се опрости неустойка от 700 000 лв. на фирмата строител на втори и трети етап от Ларгото в София, тъй като се е забавила със строежа. Спецпрокуратурата обаче отказа да образува досъдебно производство по сигналите на БСП поради “липса на данни за извършено престъпление”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *