Сестрата на Ким Чен Ун го сваля с преврат

Спецслужбите по света подозират, че деспотичният лидер на Северна Корея е свален от власт в Пхенян

Не е изключено, че в Корейската народна демократична република (КНДР) е имало опит за държавен преврат, пише за версията си за „изчезналия“ от публичното пространство лидер Ким Чен Ун италианският вестник La Repubblica.

Изчезването му според автора на материала Джампаоло Вицети предизвиква притеснения сред  лидерите на световните свръхдържави. От Вашингтон до Пекин и от Москва до Токио световните лидери се притесняват, че зад липсата на другаря Ким стои вече извършен бунт или преврат.

Според спецслужбите на Южна Корея версията за „болестта“ или „следоперационно възстановяване“ на стопанина на Пхенян с всеки час губи своята актуалност. Според министъра на отбраната на КНДР върховният маршал Ким се намирал „извън столицата“, която обаче е центъра за властовия контрол върху страната, в това число що касае и ядрения арсенал и хранилищата за уран.

Бившият ръководител на котраразузнаването на КНДР Чан Чин Сон коментира, че „върховният главнокомандващ най-вероятно е свален след военен преврат“. Според неговите данни властта в момента се намира в ръцете на Управлението по организиране и насоки за развитие на Трудовата партия на Северна Корея.

Ведомството се ръководи от началника на Главното политическо управление на армията на КНДР Хван Бен Со, както и от по-малката 26-годишна сестра на Ким – Е Чжон (на снимката вляво). Смята се, че тя най-вероятно ще поеме властта в страната. Липсата на достоверна информация за съдбата на младия севернокорейски лидер поражда опасения от това, че в Пхенян има вътрешна борба за власт и ситуацията може да излезе извън контрол.

Според източниците на италианския журналист в Пекин, армията на Китайската народна република (КНР) обаче е решена „да окаже помощ“ на другаря Ким от съседната държава. По този начин Ким Чен Ун щял да остане формално на власт, докато новото ръководство на страната не се закрепи. Никой обаче не изключва и варианта с неочакван обрат, при който финалът да е „смъртта на младия лидер“.

Спецслужбите по света обаче се надяват новият режим да „не е както преди“, тоест „деспотизмът“ на Ким да отиде в миналото. Неслучайно наскоро делегацията на Пхенян намекна по време на посещението си в Сеул за обединяване на двете Кореи, което от години не се поставяше като тема за дипломатически преговори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *