„Северномакедонски астронаут во Вселената“. България пуска Скопие в космоса, но не и в ЕС

Несигурността в България не е добра новина за Скопие, която очаква промяна в българската позиция и вдигане на блокадата по пътя му към ЕС. Правителството на Зоран Заев многократно каза, че се надява на пробив при ново редовно правителство и започване на преговори за членство в ЕС до края на годината.

Слави Трифонов и екипът му потвърдиха на няколко пъти, че не са готови на компромиси със Северна Македония и евентуално тяхно правителство няма да е готово да я „пусне“ към ЕС, ако не прекрати историческите манипулации и езика на омразата.

Сега обаче в приоритетите на евентуалното си правителство Трифонов посочи амбиция за македонец в космоса…но не и в ЕС.

Тази заявка, която изглежда в стила на един бивш външен министър от правителството на НДСВ, закономерно доведе до вълнение от другата страна на границата.

„Ќе предложам Влада која ќе однесе бугарски и северномакедонски астронаути во Вселената“, написа в сайта си novatv.mk. Последваха я още ред македонски медии.

Вестник „Вечер“ обаче отбелязва, че „Трифонов е ПОГОЛЕМ НАЦИОНАЛИСТ ОД БОЈКО БОРИСОВ“, а „Слободен печат“ припомня, че македонците не са изгубили надежда за ЕС: „Со нова бугарска влада нова надеж за Македониja“.

Изборният неуспех на ВМРО и коалицията около партията също се отбелязва с внимание.

Очаква се през октомври да има среща на върха между ЕС и Западните Балкани, като разширяването на ЕС е един от основните приоритети и на словенското председателство, така че евентуално ново правителство на Трифонов освен космонавт, ще трябва да разработи и ясна позиция за Северна Македония, която да аргументира и наложи на европейско ниво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *