Анализатори: Слави готви подмяна, а не промяна

Страхотно е да се знаят чужди езици, но Министерският съвет не е интервю за работа

 

„Избраната формула ще дава възможности „Има такъв народ“ да се договаря на парче и с партии от статуквото – било за избирателната система, било за Иван Гешев. Това би могло да доведе до подмяна, а не промяна – рискът е реален“. Така политологът Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии коментира във Фейсбук решението на шоумена Слави Трифонов да не договаря коалиция, а да „поеме политическата отговорност“ и да предложи свой проектокабинет начело с Николай Василев от царското правителство.

Даниел Смилов направи и кратък анализ на представените от лидера на ИТН приоритети:

„С 24% подкрепа Слави Трифонов поиска карт бланш за управляването на страната и определянето на нейните приоритети. Предложеното правителство е от експертен тип, в което мнозина от министрите нямат адекватен опит. Съдебната реформа се свежда до премахването на специализираните съдилища и прокуратура, като няма да се прави нищо по отношение на главния прокурор. Мантрите за референдума остават и са единственото по-конкретно нещо сред приоритетите“.

Поставянето на магистралите и детските градини като приоритет е саморазбираемо, защото всяко правителство би трябвало да ги прави, коментира Даниел Смилов. „Министър по ромските въпроси е много добра идея, заради която ИТН трябва да бъдат поздравени. Астронавтите и особено македонският астронавт е по-скоро виц, дори и идеята да бъде реализирана, написа още политологът.

Първан Симеонов: Погледът на Слави Трифонов към политиката е деветдесетарски

Според социолога от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов погледът на Слави Трифонов към политиката е деветдесетарски. Той добави, че предложението на ИТН е отговорно поведение, но поставя другите политически субекти пред свършен факт. Ако другите не го подкрепят – те ще бъдат отговорни за несъставяне на правителство, а проучванията показаха, че при тези избори българите искат повече от преди да има редовен кабинет.

„От друга страна кабинетът, който Слави Трифонов предлага, съдържа доста въпросителни като започнем с фигурата на самия премиер. Трудно се подкрепя кабинет с такава фигура начело, колкото и експертна да е тя, тя все пак носи политически отпечатък от едни отминали политически времена“, каза той пред БНР.

Според него явно в лицето на Николай Василев Слави Трифонов е видял експерт и визионер и е заложил на него: „Трифонов иска да е полезен за страната си и красиво вярва, че като се състави правителството както трябва – с образовани хора и т.н. – ще се получи. Аз съм малко скептичен, знам, че за политиката трябват много други качества, освен да знаеш езици и да имаш научни публикации“.

По думите му членовете на предложеното правителство са хора, чиято политическа социализация е текла през 90-те години.

Хората може би това искат след като се умориха от политика, харизма и его при Борисов. Сега народът иска да проявява уважение към някого, който знае повече, коментира още Първан Симеонов.

Проф. Анна Кръстева: Слави Трифонов приватизира протестния вот, шантажира партиите

„В политическото лято очаквахме промяна, получаваме шоу. Продължаваме да искаме да загърбим ерата на автомагистралите, получаваме народно творчество и политически иновации… Страхотно е да има млади, начетени, знаещи езици хора, но Министерският съвет не е интервю за работа, да се броят езиците, а експертиза както в управление, така и в защита на обществени каузи“. Това коментира пред БНР проф. Анна Кръстева, преподавател в НБУ.

Според нея Слави Трифонов е поел политическата инициатива. „Това, което стои зад тази самоинициатива, е приватизиране на протестния вот. Българските граждани постъпиха зряло на изборите“, смята Кръстева.

„Слави Трифонов говори за възстановяване на достойнството на парламента. Как с непарламентарни ходове ще възстановиш това достойнство? Няма още конституиран парламент, няма още окончателни резултати на изборите, няма яснота на кого ще бъде връчен първият мандат за съставяне на правителство. Когато прескочиш толкова много ходове напред, с това не уважаваш парламентарната институция, а доста силно я подкопаваш… Този жест има повече характеристики на шантаж към партиите“, смята изследователката.

По думите на проф. Анна Кръстева големите въпросителни са около фигурата на предложения за министър-председател Николай Василев, „който не носи нищо ново, а има двусмислена репутация“.

„Това няма много общо с демокрацията“

„Ако и това не е криза на политическата ни система. При 40% гласували, победилият с десети от процента предлага правителство без консултация с останалите партии и сякаш няма друга възможна алтернатива“, коментира културологът проф. Ивайло Дичев във Фейсбук.

Според него Трифонов е постъпил „хитро“, защото сега „отговорността за евентуалния провал на новия опит ляга върху протестните партии и БСП“.

Според адвокат Христо Христев начинът, по който г-н Трифонов предлага да управлява, няма много общо с демокрацията, при положение че е получил подкрепата на едва между 1/5 и 1/4 от упражнилите право на глас.

„Също както и лансирането за министри на лица, повечето от които, дори с добра биография, са непознати на обществото, нямат познат публичен път. Път в работа за обществото. Не са изпитани в публична среда. Що се отнася до тези, които са познати, аз лично не си представям промяната и скъсването с модела на последните 10-15 години под управлението на правителство, ръководено от Николай Василев, написа той във фейсбук профила си.

Христев подчерта, че България все още е парламентарна република, а точно днес се навършват 30 години от приемането на първата наистина демократична конституция на страната. „И тя неслучайно поставя формирането и упражняването на текущото управление под условието, правителството да се подкрепя от мнозинство в парламента. Точно, за да не може никой да спуска правителство по телевизията, а всички други да са длъжни да пляскат, добави той.

„Леко самонадеяно, но да видим“, написа пиар експертът Любомир Аламанов, след като ИТН вече предложиха състав на правителство.

1 коментар

  1. „…Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии…“

    Дотук ми стигаше да прочета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *