Сглобяват кабинет на закуска при Херо Мустафа?

Никола Минчев ще е предложението за премиер при третия опит за съставяне на правителство, а мандатоносителят ще е “Демократична България”. Това е най-вероятната конструкция на изпълнителната власт, за която Румен Радев ще бъде убеждаван днес от управляващата до преди дни коалиция, твърди „24 часа“.

Консултациите при президента започнаха преди малко – от 9 часа всички парламентарни политически сили ще влизат една след друга при Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, за да обявяват своята позиция за изход от политическата криза е момента.

Доскорошните партньори са били буквално взривени снощи от интервюто на Асен Василев пред “Капитал”, в което той директно критикува БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ за определени техни действия или бездействия. Номинираният за министър-председател от „Продължаваме промяната“, който върна на държавния глава неизпълнен мандат, говори за силен задграничен натиск за съставяне на правителство, в което да участва и ГЕРБ върху двама от партньорите – ИТН и ДБ.

Самият Асен Василев, а не Кирил Петков, е човекът през който минава убеждаването от страна на различни посолства да се състави правителство.

Бившият министър на финансите категорично отхвърля възможността за широко правителство с участието на ГЕРБ. Предпоследната идея на Христо Иванов – сваленият председател на парламента да бъде номиниран за премиер с мандат на „Демократична България“, е неприемлива за „Продължаваме промяната“, които са категорични, че ако има кабинет, то трябва да бъде воден от Асен Василев. „Продължаваме промяната“ са готови на почти всичко, за да има ново правителство“, каза обаче в началото на консултациите с президента Радев сегашният премиер в оставка Кирил Петков.

Тошко Йорданов от ИТН и снощи на приема по случай националния празник на Франция, е бил ясен към бившите си партньори – партията на Слави Трифонов ще застане зад правителство, в което не присъстват Кирил Петков и Асен Василев.

Тази сутрин, в 9 часа покана за закуска от Херо Мустафа са получили всички партньори от доскоро управлявалата коалиция, плюс Даниел Митов от ГЕРБ. Христо Иванов е изпратил представител. Не е ясно дали на поканата се е отзовал човек от „Продължаваме промяната“, които по това време влязоха ори Румен Радев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *