Антикорупционната комисия на НС извика Гешев за снимките на Борисов

ГЕРБ и ДПС обявиха изслушването на главния прокурор за нелегитимно

На извънредно заседание днес парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията изслушва главния прокурор Иван Гешев за снимките с кюлчетата и пачките на Бойко Борисов. Освен Гешев в комисията ще слушат и евродепутатите Елена Йончева и Цветелина Пенкова, както и журналистите Атанас Чобанов (BIRD) и Иван Бакалов (e-vestnik.bg). Поводът е изявлението на Томаш Здеховски относно петорна експертиза, извършена от българската прокуратура и изпратена на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

В началото на заседанието главниято прокурор заяви, че има служебни ангажименти, но ще се постарае да отговори на въпросите. „Конституцията мисля, че е задължителна за всички български граждани. Според последното конституционно решение мога да бъда канен само в правната комисия. Но аз изпитвам уважение към Народното събрание и затова се явявам не само в правната комисия“, коментира Гешев.

Той отрече твърденията, че информацията за експертизите по разследването за снимките от спалнята на Борисов е дадена само на един евродепутат. Гешев посочи, че прокуратурата от година и половина е в постоянен контакт с Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ), в която членуват евродепутати от всички групи. Освен това главният прокурор твърди, че в писмото до евродепутатите няма нищо ново, което вече не е било съобщението в прессъобщенията на прокуратурата през последните две години за разследването на чекмеджето. „Не съм специалист в областта на политикатата и журналистиката, понеже ще говорят политици и журналисти. Специалист съм в областта на правото. Мога да кажа, че прокуратурата няма да бъде участницк в политически борби“, коментира Гешев.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС в парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията опитаха да саботират изслушването на Гешев още преди въпросите към него. Александър Несторов от ДПС заяви, че няма да участват в изслушването защото е нелегитимно. Анна Александрова от ГЕРБ пък влезе в спор, че комисията заседава нерегламентирано, тъй като няма кворум. „Аз искам да обсъждаме записите на Кирчо и Лена, хората се интересуват“, заяви Александрова. Тома Биков се изказа, че това заседание на комисията било някаква седянка.

Поводът на днешното изслушване на Гешев е изявлението на евродепутата Томаш Здеховски относно петорна експертиза, извършена от българската прокуратура и изпратена на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент. Той заяви, че нашата прокуратура е направила петорна компютърна експертиза на снимките и видеото с бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция „Бояна“ и било установено, че те не са били манипулирани.

По-късно говорителят на главния прокурор Сийка Милева отказа коментар, като обясни пред бТВ, че става въпрос за служебна комуникация между българската и европейската прокуратура. Правосъдният министър Надежда Йорданова коментира след заседание на кабинета в оставка, че във ведомството й не разполагат с експертизата, Гешев е намерил за необходимо да информира ЕП, но не и българските депутати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *