САЩ се върнаха в Сирия заради петрола

Ердоган плаши с възобновяване на военните действия, ако кюрдите не се изтеглят от зоната за сигурност

Около 125 камиона, превозващи бойци на сирийските кюрдски Отреди за защита на населението (ОЗН), вече напуснаха широкия 120 км район около сирийските градове Рас ал-Айн и Тал Абяд, съобщиха източници от турското военно министерство.  Установено е, че повечето от определяните от Анкара като терористи, които са напуснали района, са заминали за Ал-Хасака. “Ние наблюдаваме всяка стъпка на терористите с безпилотни летателни апарати”, казаха източниците.

Анкара ще възобнови операциите в Сирия срещу кюрдските сили, ако останат в зоната за сигурност, договорена с Русия, заяви турският лидер Ердоган. “Съгласихме се с Русия, но ако след 150 часа терористите останат в договорената зона, тогава ще продължим да правим каквото трябва, ще поемем контрола над зоната и ще я почистим сами. Няма да седнем на масата за преговори с терористите”, каза Ердоган.

След разговорите между Ердоган и руския президент Владимир Путин във вторник в руския град Сочи беше подписан руско-турски меморандум, който предвижда, че в рамките на 150 часа кюрдската милиция ще бъде изтеглена на разстояние 30 километра от границата с Турция на запад и на изток от зоната на действие.

Крайният срок приключва в 18:00 ч. местно време на 29 октомври.

В същото време колона американски военни се върна в сирийската провинция Хасеке в североизточната част на страната от Ирак, съобщи в събота държавната телевизия на Сирия, цитирана от РИА “Новости”. Това бе обявено в петък в Брюксел от американския министър на отбраната Марк Еспър. Еспър нарече тези допълнителни сили “механизирани”, което най-общо означава, че те ще включват танкове и други бойни машини като БТР-и “Брадли”. Досега американските сили включваха главно части за спецоперации, които не бяха въоръжени с танкове или друга бронирана техника.

В понеделник президентът Доналд Тръмп заяви, че голяма американска компания може да се занимава с добива на петрол в Северна Сирия в интерес на местното кюрдско население. Около 90% от сирийския добив на нефт е съсредоточен на източния бряг на река Ефрат.

“И ние ще измислим нещо за кюрдите да имат пари. Може би ще осигурим пристигането в региона на една от големите ни петролни компании, така че всичко да се извърши както трябва”, допълнително отбеляза Тръмп.

В събота Русия обвини САЩ в “международен бандитизъм”, след като Вашингтон обяви намерението си да защитава петролните полета в Източна Сирия, контролирани от кюрдските милиции, които ги отвоюваха от бойците на джихадистката група “Ислямска държава”.

“Това, което прави в момента Вашингтон – да завземе и да постави под въоръжен контрол петролните полета в Източна Сирия, е чисто и просто израз на международен бандитизъм”, заяви руското министерство на отбраната в комюнике, цитирано от АФП и БТА.

“Абсолютно нито едно находище на въглеводороди (…), разположени на територията на Сирийската арабска република, не принадлежи на терористите от “Ислямска държава” и още по-малко на “американските защитници на терористите от Ислямска държава”, а само на Сирийската арабска република”, се допълва в комюникето на руското министерство на отбраната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *