САЩ дават 600 млн. извънредна помощ на Украйна

Американският президент Джо Байдън е разпоредил спешно предоставяне на 600 млн. долара за извънредна военна помощ на Украйна, съобщиха световните агенции. Администрацията настоява и Конгресът да одобри пакет от 6.4 млрд. долара като отговор на руската инвазия. Парите ще са за военна и хуманитарна помощ.

Това, което правим, е да осигурим хуманитарна помощ за хората и да снабдим Украйна с оръжие, за да могат да водят тази битка„, заяви говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Италия е готова да осигури 3400 военни в подкрепа на усилията на НАТО да спре руската агресия в Украйна, каза премиерът Марио Драги.

Нашият приоритет трябва да бъде да укрепим сигурността на нашия континент и да приложим максимален натиск над Русия, така че тя да изтегли военните си и да се върне на масата на преговорите„, коментира той.

Междувременно Русия наложи вето върху приемането на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която осъжда агресията в Украйна. Документът призоваваше руската страна да се изтегли незабавно.

Текстът бе подкрепен от 11 страни, а три се въздържаха – Китай, Индия и Обединените арабски емирства. Позицията на Пекин е, че е против санкциите срещу Русия.

След руското вето генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че войниците трябва да се върнат в казармите си и да се даде нов шанс на мира.

ООН се роди от войната, за да сложи край на войната. Днес тази цел не бе постигната. Но ние няма да се откажем никога от усилията за постигане на мир“. Лидерите трябва да се насочат към пътя на диалога и на мира„, каза той, цитиран Франс прес, предаде БТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *