Сакскобургготски за царските имоти: Темата изцяло е в ръцете на Конституционния съд

 

„Темата изцяло е в ръцете на Конституционния съд. Предпочитам, докато те не се произнесат, и аз да не повдигам други въпроси“. Това обяви пред bTV в неделя Симеон Сакскобургготски.

„10 години е този въпрос, който навремето беше решен и това с неща, които се случват понякога и човек трябва да ги приеме, но погледнато отвън и от другите европейски страни, не е от най-хубавите реклами за страната“, добави той.

През май тази година Конституционният съд (КС) обяви, че допуска за разглеждане по същество на искането за тълкуване свързано с „царските“ имоти.Сега предстои КС да отговори на въпроса: „Какви са правните последици от решенията на Конституционния съд в хипотеза, когато се обявява за противоконституционен закон с еднократно действие?“

Решението на КС ще е ключово за изхода от делата за „Царска Бистрица“, „Врана“ и 16 500 дка гори в Рила. Те бяха заведени от държавата срещу Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза.

Конституционното дело е образувано по искане на съдиите от Върховния касационен съд Маргарита Соколова, Светлана Калинова и Розинела Янчева, при които на последна инстация е казусът „Царска Бистрица“.

Те спряха производството в края на март и обявиха, че ще отнесат въпроса до Конституционния съд. Опитаха се да ангажират с казуса Общото събрание на Гражданската колегия на ВКС, но тя отказа да сезира КС. Така искането за тълкуване беше отправено от тричленния съдебен състав.

С определението на КС за допускане на разглеждане на казуса за „царските“ имоти по същество би трябва да бъдат спрени още две „царски“ дела – за двореца „Врана“, което е на втора инстанция в Софийския апелативен съд, и за 16 500 дка гори в Рила, което е на първа инстанция в Софийския окръжен съд, припомня правния портал „Де факто“.

Досега държавата печели всички дела срещу бившия цар и премиер Симеон Сакскобургготски. Според различни съдебни състави т.нар. „царски“ имоти винаги са били държавна собственост. Съдиите смятат, че решението на КС за отмяна на еднократно действалия Закон за конфискация на имотите на бившите царе и техните наследници от 1947 г. сама по себе си не  може да е основание за реституция.

С окончателни съдебни решения вече приключиха делата за „Кричим“, „Ситняково“, „Саръгьол“ и бившето стопанство край Врана.

Производствата за най-атрактивните имоти, на които особено държи Симеон Сакскобругготски, обаче ще чакат тълкуването на КС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *