Руснаците пълзят към Киев, бежанците вече са над един милион

Руският напредък към Киев продължава да е много бавен, докато украинските сили удържат защитата на Харков и повечето големи градове в страната, въпреки масирания обстрел, съобщи британското военно разузнаване в четвъртък

В сряд Русия обяви, че е превзела черноморското пристанище Херсон – град с близо 300 000 души население.

Руските сили все още не са свалили правителството в Киев, но се съобщава за хиляди загинали и ранени от артилерийския обстрел над столицата и Харков. Повече от милион души са избягали от Украйна, откакто президентът Владимир

Основното внимание е фокусирано към огромната голямата руска военна колона, настъпваща към Киев, която обаче остава на повече от 30 км (19 мили) от центъра на града. „Руснаците са забавени от украинската съпротива, механични повреди и задръствания“, съобщава британското Министерство на отбраната, което разполага със значителни разузнавателни способности в региона.

“Колоната е постигнала едва забележим напредък през последните три дни“, допълват британците .

Въпреки тежкия руски обстрел, градовете Харков, Чернигов и Мариупол остават в украински ръце. В Бородянка, град на 58 км северозападно от Киев, местен жител разказа пред Ройтерс за сблъсъка си с врага, тъй като кадрите на телевизия Ройтерс показват разрушени от снаряди сгради, горящи пожари по улиците и унищожени военни превозни средства.

Те (руските военни) започнаха да стрелят от своите БМП (бойна машина на пехотата) към парка пред пощата в центъра на Бородянка“, каза украинец, който не посочи името си.

„Тогава тези копелета запалиха танка и започнаха да стрелят по Fora (супермаркет), който вече беше опожарен. Той отново се запали“, разказва местния жител.

Херсон падна

Кметът на Херсон Игор Колихаев разказва, че руските войски вече контролират улиците на града и са влезли в сградата на общинския съвет. “Не съм им давал никакви обещания… Просто ги помолих да не стрелят по хората“, каза той в изявление за медиите.

В четвъртък се очаква втори кръг от преговорите между руски и украински официални лица за прекратяване на огъня, след като първоначалните преговори в понеделник приключиха без споразумение.

Русия нарича действията си в Украйна „специална операция“, която не е предназначена за окупиране на територия, а за унищожаване на военните способности на съседа и залавяне на опасни националисти. Украйна казва, че целта на руснаците е окупация и смяна на правителството с марионетна власт на Кремъл.

Общинският съвет на Мариупол: Руските сили разрушават града

Общинският съвет на Мариупол заяви, че Русия умишлено и непрестанно подлага на артилерийски обстрел цивилна инфраструктура от критично значение за пристанищния град в южната част на Украйна. Това е довело до прекъсване на водоснабдяването, топлоподаването и електроснабдяването и пречи на доставката на провизии и на евакуацията на хората, предаде Ройтерс.

„Те прекъсват доставките на храна и ни поставят под блокада, както в Ленинград“, се казва в изявление на съвета. „Умишлено през последните седем дни те разрушават инфраструктура от критично значение за града. Пак сме без светлина, вода и топлина“, се казва още в изявлението.

Съветът съобщи, че се опитва да създаде хуманитарен коридор за града и да възстанови инфраструктурата. „Унищожават ни като нация. Това е геноцид на украинския народ“, изтъква властовият орган.

Германия обмисля дали да снабди Украйна със зенитни ракети

Междувременно Германия обмисля дали да снабди Украйна с 2700 зенитни ракети, за да ѝ помогне да се защити от руската инвазия, съобщи „Ройтерс“ позовавайки се на източник от германското правителство.

Германската информационна агенция ДПА съобщи по-рано, че министерството на икономиката е одобрило доставката на съветски ракети „Стрела“, които са били на въоръжение в армията на бившата Германска демократична република.

По информация на „Ройтерс“, че Федералният съвет по сигурността все още не е одобрил този ход, но „ракетите са готови за транспортиране“.

Зенитните ракети биха били в допълнение към доставката на 1000 противотанкови оръжия и 500 зенитни ракети „Стингър“, за която Германия съобщи в събота, след като промени политиката си след руската инвазия на Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *