Има ли спекула с цените на горивата у нас?

Слухове за сериозно поскъпване на бензина доведе до опашки по бензиностанциите снощи
Огромни опашки на бензиностанциите в цялата страна се извиха снощи. Причините – поскъпването на горивата през последните дни и появил се слух за сериозно покачване на цените от днес.

Докато едни пълнеха резервоарите си до горе, други прибягнаха и до допълнителни пластмасови туби, бидони и дори малки цистерни.
Освен слуховете снимки с фрапиращата разлика в цените на част от веригите също помогнаха за паниката.

Последва реакция и от премиера Кирил Петков. Той коментира ситуацията чрез пост във „Фейсбук“, в който обяви, че „Без никаква причина в момента се всява паника за горивата!”

Определено войната в Украйна влияе на пазара на горивата. С около 10 стотинки са се повишили цените на всички основни горива от седмица насам.

Проверка на bTV в София и други градове показа, че днес опашки на бензиностанциите няма, а цените са под 3 лв. за литър.

Според Българската петролна и газова асоциация разликата идва от бензиностанции, които са имали затруднения с доставките и са поръчвали по спешност на високи цени. За спекула обаче не можело да се говори.
„Гориво има, рафинерията работи, складовете на големите оператори и днес ще отворят извънредно“, каза пред bTV Житодар Терзиев.

Цените ще се покачват плавно нагоре, прогнозират още от асоциацията.
Според експерти е възможно новините от преговорите между Украйна и Русия все пак да успокоят пазара. Ако цените се понижат, те биха се върнали на нивата от февруари, допълват специалистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *