Руският газ за България заобикаля Украйна – с доставки през Турция

Руският природен газ за България вече няма да идва през Украйна и Румъния, а през Турция. Това обявиха министърката на енергетиката Теменужка Петкова и шефовете на „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“.

Нововъведението е от 1 януари 2020 г. и договореностите с „Газпром“ и „Газпромекспорт“ вече са факт. Мотивът – смяната на входната точка за доставка на газа, щяла да доведе и до икономии и по-изгодни цени за българските потребители, обяви Петкова.

Размерът на икономиите ще е в размер на около 80 млн. лв. на година, стана ясно по време на брифинга в енергийното министерство. По думите на Петкова това е до 5%, като се разбра, че причината е предимно спестяване на транзитни такси през Румъния, които неотдавна бяха повишени.

Според изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов предложението за промяна на входната точка за доставка на газ за България, която вече ще е Странджа-2, е била предложена от руската страна. Промяната в договора с „Газпром“ не засяга количествата газ, които ще се доставят.

На въпрос какво се случва с договора за транзит на газ към страни като Гърция и Северна Македония и той ще продължи ли по трасето през Украйна, Малинов отвърна, че това зависело от решението на държавите потребители, а родната газопреносна инфраструктура е подготвена за различните варианти.

Русия отдавна иска да прекрати транзита на природен газ през Украйна. Строежът на газопроводите „Северен поток“-2 и „Турски поток“ е част от този план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *