По-високи данъци в София от 2020 година

Увеличават се ставката при придобиване на имот, както и данъкът за колите

Част от данъците, които Столичната община събира от гражданите, ще са по-високи през 2020 г. Увеличението засяга данъка за автомобили, който плащат техните собственици, както и данъка за придобиване на имущество, който се дължи при всяка сделка с имот и автомобил и се плаща от купувача. Доста общини също вдигнаха местните данъци и такси месеци след местните избори.

Промените в Наредбата за местните данъци и такси бяха гласувани по време на извънредно заседание на Столичния общински съвет в понеделник, 30 декември. По закон ставките трябва да бъдат определени до края на годината, за да се прилагат от следващата година.

С гласовете на ГЕРБ/СДС и „Патриоти за София“ (ВМРО и представител на „Атака“) данъкът върху сделките се вдигна с 20 на сто и вече е 3% върху стойността на покупката при 2.5% в момента.

Данъкът за автомобилите се увеличава с различни проценти и суми в зависимост от екологичния стандарт на колата и нейната мощност. Официални данни колко точно собственици ще бъдат засегнати от вдигането на отделните компоненти на ставката няма. Ръстът е между 10% и над 40%.

Най-голямо ще е поскъпването за най-старите и най-мощни автомобили, а това беше обосновано от кмета Йорданка Фандъкова с това, че е стъпка към по-голямо облагане на хората, които замърсяват повече въздуха. Според нея това няма да свали хората от старите коли и да ги насочи към градския транспорт, но е сигнал за това, че местната власт ще предприема още рестриктивни мерки за ограничаване на неекологичните превозни средства.

Вдигането на данъците беше обяснено с нуждата от повече средства в общинския бюджет за подобряване на градския транспорт и и за инвестиции в кварталите. Именно аргументите за вдигане на данъците и липсата на конкретни разчети за какво ще се изхарчат допълнителни средства от по-високите ставки бяха един от аргументите на опозицията да гласува против предложението. Против увеличението на данъците гласуваха съветниците от БСП, „Демократична България“, Волен Сидеров („Атака“), а независимият Борис Бонев гласува въздържал се. Фандъкова обвини опозицията, че се страхува от непопулярни мерки, към които е призовавала досега.

Общо от увеличението общината очаква да получи 37 млн. лева повече през следващата година.

Данък сгради и такса смет няма да се променят и остават съответно 1.875 промила и 1.6 промила върху данъчната оценка на имотите на гражданите.Засега не се предвижда увеличение и на други данъци.

Кое се увеличава

Данъкът за автомобилите се определя от три компонента – възрастта на колата (коефициентът е фиксиран със закон), мощността и екологичния стандарт (последните два се определят с решение на общинския съвет).

В София данък се плаща за над 787 000 коли. За 180 000 от тях, които отговарят на стандартите Евро 5 и Евро 6, няма да има увеличение на компонента, свързан с екологичността. Възможно е обаче за тях да има повишение на данъка, ако мощността им е до 74 киловата или 99 конски сили. За по-мощните коли дори и от тези категории може да има увеличение с 10-15 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *