Русия създава генетично правилни войници

Подозират Москва, че се движи към създаването на евгеническа програма, както в нацистките времена

Искате да станете командир в руските десантни или танкови войски? Тогава трябва да се убедите, че притежавате правилните гени. В руската армия войниците ще се разпределят в различните видове войски въз основа на техните „генетични паспорти“, съобщава Actualno.com.

„Проектът е научно фундаментален. Неговата същност е да се открият такива генетични предразположености у военнослужещите, които да им позволят да се ориентират правилно към военните специалности, т.е. пълноценно да използват онези преимущества, които дава генетичната предразположеност“, разказва началникът на Руската академия на науките Александър Сергеев за ТАСС.

Постиженията в областта на медицинските технологии превърнаха генетичното изследване в стандартна медицинска процедура. То позволява да се изясни риска от развитието на генетични и други заболявания. Бременните могат да преминат генетично изследване, за да се изясни дали плодът има генетични аномалии. Но президентът Владимир Путин се отнася с голям ентусиазъм към постиженията в областта на генетиката. През март той подписа указ, който предвижда „осъществяването на генетична паспортизация на населението с отчитането на правовите основи на защитата на личните данни за персоналния геном на човека и формирането на генетичен профил на населението.“

Според официалната версия това се прави с цел защита на населението на Русия от химични и биологични атаки, а така също и за защита на генетичното наследства на Русия от западни шпиони и диверсанти. Указът обаче предизвика опасения, че Русия постепенно се движи към създаването на евгеническа програма (евгениката е набор от концепции и практики в приложната генетика, целящи подобрение на генетичните качества на група хора), както в нацистките времена, в рамките, на която ще се предпочитат определени групи, например руснаци със славянски произход.

Във всеки случай руската армия има намерение да използва постиженията на генетиката, за да анализира най-непредсказуемото от човешките качества – реакцията му в бой.

„Проектът се заключава не само в оценката на физиологичното състояние на човека, но и в работата по прогнозирането на поведението на хората при възникването на опасни, стресови ситуации, които пряко са свързани с военната професия“, обясни още Сергеев. Способността да се игнорират стресовите ситуации, устойчивостта, работоспособността и способността в условията на стрес да се извършват ментални и физически операции – всичко това в перспектива може да попадне в генетичния паспорт на военнослужещия.

Планирано е генетично профилиране да преминат не само военнослужещи. През декември 2018 година друг учен обяви, че генетично изследване ще преминават и космонавтите. Трябва да се отбележи, че тестване под един или друг вид се прилага в армиите на много държави. Например, тест по професионална подготовка за постъпващи на военна служба в армията на САЩ се прави, за да се определи дали даден човек е подходящ и може ли да заема определени длъжности.

В американската армия ползват ДНК данни на войниците в процеса на опознаване на загинали в бой. Здравният отдел към министерство на отбраната на САЩ съобщи за National Interest, че американската армия не прилага генетични тестове за разпределянето на хората по видове войски. Това не е учудващо, тъй като подобен вид тестиране ще предизвика опасения за защитата на личните данни и расовото профилиране. Това е въпрос за защитата на гражданските права, който едва ли ще стане причина за обществено недоволство в авторитарно общество, като в Русия.

Главният въпрос е в това дали действително армията е способна да реши какъв трябва да стане човек – пилот, пехотинец или готвач – въз основа на неговия генетичен профил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *