Борисов: Разбирам сърбите колко ги боли за Косово, яд ги е малко

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че трябва да има крайно решение от страна на Сърбия по отношение на Косово. По думите му, ако Сърбия не се разбере с Косово, няма да има перспектива за целия регион. Той засегна и този въпрос – за възникналия дипломатически скандал между Сърбия и България, по време на изказването си пред делегатите на Националното събрание на ГЕРБ. Борисов изрази и разбиране по отношение на сръбската позиция, обръщайки се към вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева.

„Не ти дадох да подскочим или да реагираме силно не за друго, а защото разбирам сърбите колко ги боли за Косово. Разбирам ги, обичам ги, трудно им е. Но в същото време така или иначе, ако не се разберат с Косово, няма перспектива за целия регион, не само за тях. Колкото и да е болезнено, там трябва да се вземе окончателно решение. Това е като камъчето в обувката – не го ли извадим, не мине ли, колкото и да си говорим за инфраструктура, дигитална свързаност – няма как“, коментира премиерът дипломатическото напрежение с Белград, повод за което стана статутът на Косово.

Сръбският външен министър Ивица Дачич се засегна от думите на премиера Борисов, който обяви че испанецът Жозеп Борел, сочен за първи дипломат на ЕС, трябва да защитава интересите на Съюза, а не интересите на Испания, която е сред страните, непризнаващи независимо Косово.

„Така или иначе, ако не се разберат с Косово, няма перспектива за целия регион. Там трябва да се вземе окончателно решение”, заяви Борисов. Той поясни, че на Балканите оста винаги е била Атина-Белград, София промени това и „затова моят приятел Ивица реагира така – яд ги е малко”. Лидерът на ГЕРБ допълни, че по време на своето европредседателство България е избрала най-трудната задача – Балканите – място на войни и раздори във всяка една сфера.

„За първи път променихме осите и София влезе в тях с важна и отговорна задача“, посочи премиерът. Той отбеляза, че догодина страната ни и Северна Македония ще ръководят Берлинския процес и добави, че това е като мини европейско председателство, защото в него участват Германия, Франция, Великобритания, Италия, Австрия и са предвидени повече от 30 срещи на високо ниво.

„На Балканите завистта винаги е била едно доста силно изразено качество. Но ние за нашите братя сърби ще работим, ще помагаме. Неслучайно догодина октомври ще ние е готова и магистралата с Белград“, разясни още Борисов.

По-рано през деня външният министър Екатерина Захариева заяви в телевизионно интервю, че ние сме за добросъседски отношения със Сърбия, не търпим такива емоции от страна на Ивица Дачич.

„На Балканите за пореден път показваме колко много емоции има в политиката. На мен ми се иска да има повече разум и мъдрост и по-малко емоции. Очевидно Дачич не е гледал премиера и отговорът му. Явно някой му е преразказал, защото това, което каза премиерът е абсолютно вярно. Един външен министър не бива да си позволява да се изгуби в превода. Той трябва да види точно, буквално какво е казал, дали премиер, президент или външен министър. ЕС не признава държави и никоя организация не признава държави“, изтъкна тя и добави, че това могат да направят само други държави.

Тя припомни, че посланикът на Сърбия в България е извикан в МВнР и с него ще бъде разговаряно. „На първо място ще препоръчаме да се види какво точно е казал премиерът. На второ място – да припомним подкрепата, която дава България на всички страни от Западните Балкани и в частност на Сърбия за европейската перспектива“, уточни външният министър. Захариева допълни, че ситуацията е коментирана и с министър-председателя Бойко Борисов.

„Мисля, че нещата ще се изяснят. Той (Ивица Дачич – б.р.) самият е извикал нашия временно управляващ в Сърбия, защото посланикът ни е в отпуск и е дал знак да се уточни това недоразумение. Приемаме го като опит за изясняване. Това е и нашата цел. Ние не искаме напрежение с нито една от държавите по света, а какво остава със съседите“, добави външният ни министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *