Русия призова Турция да спре да се намесва във военния конфликт в Нагорни Карабах (видео)

По време на традиционния ежеседмичен брифинг посветен на актуални международни въпроси на официалния представител на руското външно министерство, Мария Захарова коментира ситуацията около Нагорни Карабах. Тя отбеляза, че ситуацията в зоната на конфликта в Нагорни Карабах остава сложна и военната конфронтация продължава.

Отговаряйки на въпроса на българската редакция на News Front за откритата подкрепа от страна на Турция към Азербайджан, Мария Захарова припомни думите на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.

NF: Вчера, според последните доклади, турски самолети F-16 нанесоха удари по гражданска инфраструктура на Арцах, като удариха родилен дом и училище.

Турция открито декларира всякакъв вид подкрепа за Азербайджан, включително военна подкрепа.
Във връзка със ситуацията в Нагорни Карабах, има ли основание, според международното право, за налагане на международно ембарго върху военна продукция срещу Турция, за да се изключи възможността оръжия и военна техника, включително жива сила, да попадат в зоната на карабахския конфликт, за да могат страните да се върнат на масата за преговори?Как се отнася Русия към подобен вариант?

Мария Захарова:  Отговаряли сме на този въпрос вече. Мога да повторя, цитирайки скорошно интервю с руския външен министър Сергей Лавров така:  «Призоваваме всички външни» играчи «да направят всичко, за да предотвратят по-нататъшното разгръщане на военния сценарий, да охладят емоциите на страните, да засилят работата за създаване на условия за рестартиране на мирния процес.»

Прилагаме всички усилия (вече казах за тях днес), за да върнем ситуацията в политико-дипломатически, мирен канал. «

Ася Иванова-Зуан

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *