Апокалипсис в Измир! Сгради рухват, цунами заля улиците (видео)

Земетресението с епицентър в гръцката група острови Додеканези докара истински апокалипсис в отсрещния турски мегаполис Измир. Кадри показват ужаса в града.

Сгради са рухнали до основите. Улиците пък са наводнени от цунами, образувало се в резултата на труса.

Още е рано да се говори за жертви, но поне 6 блока в Измир са разрушени до основа.

Учените дават различни данни за силата на земетресението – от 6,7 до 7,0 по Рихтер. То беше усетено в големи части на България, включително и Пловдив.

Предупреждение за опасност от цунами е дадено за всички острови в региона. Най-популярният от тях е Родос.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу заяви, че шест сгради са рухнали в кварталите Байракли и Борнова в Измир. Отчетени незначителни щети в околните провинции, включително Ушак, Денизли, Маниса, Баликесир, Айдън и Мугла.

Кметът на Измир Тунч Сойер обаче съобщи, че броят на рухналите сгради е „близо 20“.

Малко след земетресението президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че всички правителствени институти са мобилизирани, за да помогнат на града.

„Ние заставаме до всички наши граждани, засегнати от земетресението, с всички възможни средства. Всички наши институции и министри са мобилизирани “, каза той.

Хората в Измир и съседните провинции бяха предупредени от AFAD да стоят далеч от домовете си, ако има видими щети по сградите.

Обсерваторията на Кандили и Институтът за изследване на земетресенията от университета Боазичи, в Истанбул, също призоваха хората да стоят настрана от повредените сгради, предупреждавайки, че вторично земетресение може да доведе до още колапси.

„Възможно е да има вторични земетресения с магнитуд до 5,8, а силен трус може да събори вече повредени сгради“, каза управителят на обсерваторията на Кандили Доган Калафат.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *