Русия освободи нашите моряци от „Царевна“

Часове, след като украинското пристанище Мариопул е изцяло под руски контрол, част от българските моряци на кораба „Царевна“ са евакуирани. Руските военнослужещи и бойци на Народната милиция започнаха евакуация на корабните екипажи, на блокираните морски съдове още в събота.

Информацията, че 15 души от екипажа на „Царевна“ са освободени и транспортирани към Донецк, за да се приберат в България, бе потвърдена и от премиера Кирил Петков. Сред спасените има и гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище. Друга част от екипажа – трима български и двама украински граждани, включително и капитана на кораба, са останали на плавателния съд по свое желание.

Премиерът Кирил Петков поздрави всички, които участваха в координацията и организацията по евакуирането на екипажа.  Вече са изминати критичните метри за излизане от кораба, отбеляза министър-председателят и добави, че хората са в безопасност.

Припомняме, че от две денонощия руските войски освобождават екипажи от блокирани на пристанището в Мариопул кораби. От вчера призори портът е изцяло под контрол на руските войски. Това обстоятелство е променило ситуацията с българските моряци, за които се твърдеше, че са използвани от украинците като жив щит. Корабът „Царевна“ не можеше да напусне порта и заради разпръснатите от украинците водни мини покрай брега.

Фактът, че българите се евакуират през Донецк, а не през Одеса, категорично изключва каквато и да е решаваща намеса на българи или украинци в спасителната мисия.

Това, което към момента е факт – премиерът Кирил Петков разясни в НС, че когато военните действия приключат, екипажът ще бъде спасен. Президентът Румен Радев пък поиска от турския си колега да помогне за освобождаването на българските моряци.

Междувременно руските медии и различни граждани на Украйна тиражират клипове, от които става ясно, че осигурените от Русия хуманитарни коридори са напълно осуетявани от украинските военни сили. Има данни, че те не информират цивилното население за възможността да напуснат местата на военните действия и дори са разстрелвали опитали се да избягат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *