Рекорд при жените на „Витоша 100“, травма спря Дизела

С рекорд при жените завърши 37-ото издание на 100-километровата обиколка на Витоша. Бегачката Мария Николова прати в историята собствения си рекорд, като финишира за 9:17:32 ч. Тя подобри с над 20 минути досегашното си върхово постижение, като финишира с пето време от всички участници. С шеста победа тя ознаменува юбилейното си десето участие. „Бях разпределила прецизно силите си, което е важно в подобно предизвикателство. През нощта имаше гъста мъгла над язовир „Студена“ и на Ярема, допълнително трасето бе влажно и на места доста кално от проливния дъжд“, заяви шампионката. При бегачите участваха над 580 души.

При мъжете контузия спря прочутия рекордьор в планинските бягания Кирил Николов-Дизела. Дълго време през нощта в събота срещу неделя той бягаше рамо до рамо с шампиона от 2016 г. Ивайло Атанасов, но до село Чуйпетлово получи болки от възпалена стара травма и се отказа. Атанасов продължи, без да намалява темпото, и триумфира на финала с 8:18:20 ч. Той остана на 6 минути от рекорда на трасето. Среброто с изоставане от 40 минути заслужи Стефан Иванов, пред Тодор Георгиев, пробягал дистанцията за 9:05:49 ч. „Трасето допълнително се усложни от падналия порой, на места в маратонките ми влизаше много кал и това затрудняваше бягането. Малко не стигна за рекорда, но предизвикателството остава“, каза Атанасов.
В събота бе стартът при колоездачите. Над 100 души се впуснаха в супер изпитанието „200 км“ – да обиколят Витоша първо с велосипед и след това със скороходците. Героят е Самуил Вълчев, който триумфира с общо време при дуатлонистите от 16:17:11 ч. (5:08:56 ч. колоездене и 11:08:15 ч. бягане).

Александър Алексиев-Машината записа трета поредна победа при колоездачите с време 3:56:32 ч. Той не успя да изпълни заканата си и остана само на 48 секунди от собствения си рекорд на трасето от миналото лято, но се забави с 4 минути заради повреда, която отстрани собственоръчно. Втори и трети са съотборниците му от „Велораптър“ Владислав Гюров – на 21 минути, и Калин Русев – на 30 минути.
При жените Христина Козарева очаквано защити титлата си с време 5:29:02 ч. Изненадващо втора е 12-годишната Йоана Вълканова – на 19 минути, пред Ивета Костадинова – на 39 минути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *