Реваншът за ДКК е директен удар срещу Кирил Петков

Герберски страсти и добре смазаната машина на Цацаров в битка срещу промяната

 

Държавната консолидационна компания – една от касичките на властта по време на управлението на Бойко Борисов и приближените до него кръгове продължава да ражда скандали. Завесата над дейността й, която бе леко открехната при първия служебен кабинет, тези дни направо падна. И се видя опитът за реванш към започналият промените там министър Петков.

И както обикновено се случва първи лъснаха незагладените ръбове и скритите дупки, завещани му от неговите предшественици.  Въпреки опитът му да пресуши блатото на интереси в ДКК, маскирани като държавни, ръцете му се оказаха вързани „по закон“.

Кадровите странности в Държавната консолидационна компания продължават. Мениджърите на мегаструктурата, назначени от принципала й до тогава бяха петима –  Рая Каназирева, Анастас Гогов, Диляна Софиянска, Красимир Тенев и Радостин Вазов. И хоп – на 2 септември министър Кирил Петков, след много перипетии, успява да вкара още двама души в него – Валери Белчев (от 16.09 той вече не е в борда) и Ваня Караганева. Отстранен беше и тогавашния изпълнителен директор Ясен Спасов, а Караганева се придвижи до позицията на втори изпълнителен директор.

Очевидно обаче това не е било по вкуса на заварените членове на Съвета на директорите в ДКК и затова в действие е приведен следния сценарий. Съветът на директорите – без Караганева се събира, обобщава „греховете“ й и публикува своите изводи на сайта на ДКК.  Сегашният министър на икономиката – Даниела Везиева се оказва неподготвена да отговори на журналистите, тъй като никой не я е уведомил за споменатото заседание на СД. Тя обяснява единствено, че ще иска оставката на трима от членовете на директорския борд.

Държавният мастодонт, който години наред пазеше дълбока тишина за дейността си, изведнъж взе че се преориентира към прозрачност.  В съобщението на сайта му е посочено, че  Караганева е освободена от Съвета на директорите заради „редица противозаконни действия и безотговорни бездействия, които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата и уронват престижа на Министерство на икономиката в качеството му на едноличен собственик на капитала на ДКК„.

Инак мълчаливите досега началници на дружеството предоставиха на интересуващите се по темата завиден по изчерпателност и обем  списък с установените до този момент нередности в дейността на Караганева, който би й осигурил светкавична прокурорска проверка.

И всичко това без принципалът на дружеството – министерство на икономиката, да подозира. Тези действия на борда на ДКК обаче буквално взривиха служебния министър на икономиката Даниела Везиева. Веднага след своеволните действия на „остатъчния“ герберски състав в управлението на ДКК, тя поиска три оставки на членове на Съвета на директорите. Тези на Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, които са гласували за освобождаването на Караганева.

Що се отнася до официалното изявление за причините, довели до отстраняването й, както и  форумулираните в прессъобщението нарушения, според Визиева са абсолютни спекулации. Тя не скри факта, че между министерството и ДКК „няма комуникация на необходимото ниво“.

Нещо повече, икономическият министър твърди, че заседанието на Съвета на директорите, което е взело решението за освобождаването на Караганева, очевидно е било проведено по специална режисура, тъй като в него не са участвали другите двама членове  на борда. Макар и да не посочи имена на отсъстващите, по всяка вероятност става дума за  Александър Михайлов и Чавдар Христозов, които в края на октомври бяха избрани за  нови членове на Съвета на директорите от квотата на държавата. Министър Визиева твърди, че те не са били уведомени по надлежния ред. Което подсказва, че битката за контрола върху милиардите, контролирани от ДКК се превръща във война между предишните и настоящите управляващи.

Обяснимо, от ГЕРБ веднага поискаха да се разбере дали обвиненията в специалното съобщение на ДКК отговарят на истината и призоваха към прокурорска проверка по всички тях.

На терена внезапно се появи и Комисията за борба с корупцията (КПКОНПИ), ръководена от Сотир Цацаров. От антикорупционния орган обявиха, че започват проверка по сигнала на Съвета на директорите на ДКК и щели да решат дали да изпратят материалите на прокуратурата, ако установят „наличие на корупционни престъпления„.

Самата Караганева, която мълча два дни , също се разприказва.  Тя не отрече всички обвинения, но обяви че оспорва решението на Съвета на директорите за отстраняването й в съда. Тя твърди, че заседанието е проведено в нарушение на закона, след като не всички членове на борда за уведомени надлежно за него.

Понастоящем, вписването на промяната в Търговския регистър, относно освобождаването ми като изпълнителен директор, инициирано от тези представители в Съвета на директорите, не е преминало като процедура в Агенцията по вписванията. Дадени са указания на вносителите да представят доказателства за редовно свикване на заседанието„, съобщи Караганева.

По отношение на обвинението, че на своя глава била сменила адвокатите на ДКК, обяснението й бе повече от логично. Вместо да наеме адвокатско дружество, старото ръководство е ползвало услугите на търговското дружество „КейсПро“. И то не по силата на договор, а на нищожно рамково споразумение.

„Извън това, във въпросното рамково споразумение е предвидено, че процесуално представителство се предоставя въз основа на отделни договори. Такива отделни договори по редица множество дела са сключени само с един адвокат – Александър Андонов Бояджиев, свързан с търговското дружество „КейсПро“ ООД. Огромни суми са платени и по тези отделни договори“, твърди Ваня Караганева.

Според Търговския регистър, въпросният Александър Бояджиев е тясно свързан с „КейсПро“ и до март 2020 г. е бил съдружник в ООД-то.  Равносметката, според Караганева е твърде печална: от пет търговски дела – две са изгубени, а три са на първа инстанция, въпреки изплатените безбожни хонорари от над 1 млн. лева. „Всичко това създава у мен, в качеството ми на изпълнителен директор, основателно съмнение в добросъвестността на контрагентите по тези договори и предвид доверителните отношения между клиент и адвокат съм оттеглила пълномощията му“, пише в позицията си Ваня Караганева.

Тя аргументира всяко свое действие по всички останали обвинения на Съвета на директорите. Един от парещите въпроси – дали еднолично е разрешила ВМЗ да предостави изключителни права за своята продукция на частно юридическо лице без необходимото проучване за целесъобразност, тя обяснява така:

В качеството си на изпълнителен директор, в съответствие с разпоредбата на чл. 65, ал.3 от Търговския закон, правомерно съм одобрила решение, взето от Съвета на директорите на ВМЗ за предоставяне на такива права. Изискала съм становище от дъщерното ни дружество „Кинтекс“ ЕАД, с което те не възразяват да се предоставят изключителни права„.

Заплашената с освобождаване – Рая Каназирева, другата директорка на ДКК, която влезе в директорския борд в последните дни на правителството на Бойко Борисов в края на май, но стана шеф по времето на служебния икономически министър Кирил Петков, пък обяви, че има намерение  казусът с нарушенията или НЕнарушенията  да  стигне до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Пред журналисти, тя размаха папка с документите по случая и обяви:.

Тази папка е в президентството, при премиера, при министъра на икономиката, ДАНС и прокуратурата. Не знам вече кой да информирам, честно казано! Видях, че може да се информира и да се пусне до Лаура Кьовеши. Смятам тази папка да отиде и до Европейската прокуратура„.

Очевидно „кокалът“ Държавна консолидационна компания няма да бъде даден без бой. А кой крив и кой прав едва ли някога ще разберем, като се има в предвид колко и какви интереси стоят зад всяка стъпка по пътя към овладяването на контрола на инак държавното дружество…

Мариета Велинова, Банкер

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *