Разкол в руското военно ръководство

Путин командва пряко генералите на фронтовата линия

 

В руското военно ръководство има разкол – военачалниците не знаят как да реагират на успешното настъпление на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Ситуацията се усложнява от факта, че президентът Владимир Путин се опитва пряко да командва генералите на фронтовата линия, съобщава Си Ен Ен, позовавйки се на източници, запознати с данните на американското разузнаване.

Прихванати разговори на руски офицери свидетелстват как те спорят помежду си и се оплакват на роднини и приятели у дома за начина, по който се приемат решения в Москва и как се опитват да ги командват от там, разказва един от източниците на Си Ен Ен.

Ръководството на руската армия още от самото начало на военната инвазия не може да организира ефективно командване на операцията в Украйна. В края на март информирани източници казаха пред Си Ен Ен, че военните в САЩ не могат дори да определят има ли руската войска в Украйна единен командващ, отговарящ за провеждането на „спецоперацията“.

„Полковник“ Путин

За това, че Путин лично дава заповеди на войските, писаха още през май месец британските вестници „Таймс“ и „Гардиан“, позовавайки се на западни военни. Те твърдят, че след неуспехите на руската армия в началния етап на войната, Путин е решил да вземе командването в свои ръце, приемайки дори оперативно-тактически решения, които обикновено са в сферата на отговорностите на „полковник или бригаден генерал“.

Съдейки по думите на двмама източници на Си Ен Ен, запознати с данните на западните разузнавания, тази практика продължава. Сега Путин дава заповеди на генералите, намиращи се на фронта.

В съвременната армия това е крайно необичайна управленска тактика, която „намеква за нефункционираща командна структура“, а тя от своя страна е засегнала руските сили на бойното поле.

Подобно поведение на президента може да се обясни с това, че той, като сътрудник на КГБ, е свикнал да провежда именно спецоперации и не е бил готов да отстъпва на военните юздите на властта.

„Целият му бекграунд на човек от спецслужбите го подтикваше да избере „спецоперация“, а не война“, пише Александър Баунов от фонд „Карнеги за международен мир“.

„Нахлуването в Украйна не бе разчетено да продължи години. Виждаме, че в различни ситуации Путин мисли именно в мащабите на спецоперациите, които обикновено са разчетени за максимум няколко месеца“, смята Баунов.

Освен това високопоставен служител на НАТО каза пред изданието, че висши служители в Москва са в разногласие на кого да припишат вината за неуспехите на Русия във войната.

„Длъжностни лица в Кремъл и експерти в държавните медии трескаво обсъждат причините за провала в Харковска област и по типичния начин, Кремъл изглежда се опитва да отклони вината от Путин и върху руската армия“, казва служителят.

На 11 септември военното разузнаване на Украйна съобщи, че след съкрушителното поражение на руските войски в Харковска област, от поста си е бил свален командващият западната групировка на въоръжените сили на Руската федерация Роман Бердников.

Представител на НАТО е потвърдил тази информация пред Си Ен Ен, отбелязвайки, че командващият се е задържал на поста едва 15 дни. Това не е първата подобна смяна, но тя още повече засилва бъркотията в командните структури на руските войски, твърдят източниците на Си Ен Ен.

Между ръководителите на руската армия има значителни разминавания по въпроса за по-нататъшната стратегия, те не могат да се договорят по кои направления да приложат най-сериозни усилия за укрепване на отбраната, твърдят информирани източници.

Пример за такова разминаване в мненията е съобщението на руското военно министерство за прехвърлянето на войски към Харковското направление, където украинската армия постигна най-голям успех в хода на контранастълението. Там обаче са били изпратени „малък брой“ военнослужещи, според двама представители на Пентагона. Според вископоставен военен представител, „незначителният мащаб“ на предислокацията говори за неспособността да се провеждат каквито и да е сериозни операции.

Основните сили на Русия както и преди си остават на юг, където украинците продължават настъплението в Херсонска област.

В тази ситуация, според западни военни представители, обявената в Русия мобилизация няма да ѝ помогне да запуши дупките на фронта. Няма да може бързо да се формират боеспособни части от резервисти, а всички проблеми, свързани с командването, снабдяването, комуникациите и бойния дух остават.

За разлика от съвременните западни военни структури, в Русия няма системи за регулярна подготовка и тренировка на резервисти, няма организирана поддръжка на съхраняваната в складовете военна техника, няма силни връзки между резервистите и подразделенията на действащата армия, посочва пенсионираният американски адмирал Джеймс Ставридис, бивш върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на силите на НАТО в Европа.

Това показва, че в Русия няма мащабен организиран резерв, към който би могла да се обърне армията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *