Разбита е „високоинтелигетна“ група за финансови измами, „ужилила“ над 200 души

Разбита е група за финансови измами, ощетила стотици хора в България и чужбина. До момента са задържани шестима души. Тепърва ще се установяват щетите, нанесени от групата, съобщиха от Специализираната прокуратура и ГДБОП в неделя.

По предварителни данни може би над 200 души са били въведени в заблуждение и ощетени с различни суми, в един от случаите ставало дума за човек, ощетен с близо 1 млн. лева.

Засега обаче все още се установяват всички пострадали от дейността на групата, която се е занимавала и с пране на пари.

„Касае се за група за извършване на финансови измами, но освен това и група, чиято цел е и пране на пари, каза пред репортери административният ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. Тя уточни, че сред задържаните са организаторите и основните движещи организираната престъпна структура.

„Групата е действала от 2017 г. до настоящия момент при изключителна конспиративност, като участниците в групата са много харизматични, изключително интелигентни хора, което, разбира се, способствало и за извършената от тях продължителна във времето престъпна дейност“, каза още Маджарова.

Само един от задържаните досега е осъждан, останалите са с чисто съдебно минало.

При акцията на ГДБОП и прокуратурата и претърсването на различни офиси в София и в страната са намерени специална техника за заглушаване на мобилни телефони, както и журналистически карти.

Схемата, по думите на Маджарова, е била следна: сключвани са договори за брокорество и пострадалите са били въведени в заблуждение с това, че сключвайки договор, ще им се осигури закупуване на акции, които много скоро, бързо, в близко бъдеще, биха били много ликвидни и биха удвоили, утроили цената си. „Всъщност това не е правено“, каза Валентина Маджарова.

Средствата се  превеждали на посочени от „брокерите“ банкови сметки, но те в действителност не са били инвестирани в ценни книжа, а били пренасочвани към сметки на други свързани дружества. Те не са имали лиценз за извършване на инвестиционна дейност.

„Организираната престъпна група се състои от лица, които са високоинтелигентни, манипулативни и комбинативни и за целта начинът на подход към всеки един човек е бил индивидуален, с всеки един от тях е сключван отделен договор, поемани са индивидуални ангажименти и спрямо това каква е личността на човека, който идва да инвестира, се подхождало по различен начин“, каза на свой ред заместник-директорът на ГДБОП Димитър Брайков.

И в момента продължава набирането на още доказателства, както и събиране на данни на други пострадали от действията на престъпната група.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *