Радев: Явно Корнелия Нинова се опитва да избяга от подписа си под разрешителните за износ на оръжия

Най-малко в момента имаме нужда от избори. Българите са изморени, казва президентът

 

Най-малко в момента имаме полза от нови избори. Българите са изморени от избори. Това е крайна мярка, но над всичко трябва да бъде българският интерес.

Това заяви президентът Румен Радев, след като заедно с вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на незнайния войн по случай отбелязването на 77 години от победата над нацизма.

„Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани от Втората световна война, към хилядите българи, участвали в нея и към хилядите наши жертви, допринесли с живота си за Обединена Европа, в която живеем днес“, каза той.

Държавният глава коментира и енергийната криза, като обясни, че България трябва да търси решения, които са в наш интерес.

„За съжаление през годините ние не успяхме да постигнем диверсификация. Нашата зависимост е голяма. За разлика от други държави в ЕС българите са най-бедните и енергийно най-бедните. Борбата е да не допуснем драстично увеличаване на цените на доставките, а да се запазят същите“, каза още той.

Според него, ако не бъде направен компромис за България, има риск от „чудовищна инфлация“, при която хиляди малки и средни предприятия – структуроопределящи предприятия, няма да издържат.

„Това означава тежка икономическа и социална криза с всички последствия, включително и за управляващите“, посочи още президентът.

Според него правителството трябва да има много ясна представа как живеят българите, какво искат и да се вслушва в техния глас.

„Твърденията на Корнелия Нинова са некоректни и лесно проверими“, каза Радев относно твърденията на вицепремиера и министър на икономиката, че страната ни не изнася оръжие за Украйна.

„Явно тя се опитва да избяга от подписа си под разрешителните за износ на оръжия за трети страни, които тя знае, че стигат до Украйна. Тук не става дума за договори за износ, защото това са частни фирми. Важен е подписът в междуведомствената комисия, която тя председателства, с който подпис е разрешен износ“, допълни той.

Радев коментира и думите на външния министър на Северна Македония Буяр Османи, като заяви, че е крайно неуместно и нездравословно да се говори за България.

„Натискът беше още по-голям миналата година. Аз и служебното правителство удържахме два поредни съвета за разширяване. И аз, и служебното правителство показахме и обяснихме много добре позициите на България, така че те трябва да се възприемат. Тук става въпрос за права на човека, език на омразата (…) Това са неща, несъвместими с европейските принципи и ценности“, каза той.

Президентът допълни, че очаква правителството да осъзнава и да отстоява българския интерес. По-късно пред сградата на президентската институция Румен Радев и Илияна Йотова присъстваха на церемонията по издигане на знамето на Европейския съюз в чест на Деня на Европа. Радев прие почетния караул на Националната гвардейска част.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *