Радев разпореди: Главчев да е служебен премиер

Президентът Румен Радев е определил председателя на Сметната палата и бивш депутат от ГЕРБ Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател, става ясно от съобщение на президентството. Утре, от 14 часа, държавният глава ще приеме Главчев, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

За отбелязване е, че издигането на Главчев на поста беше вариант, на който водачът на ГЕРБ Бойко Борисов се противопостави. „Няма да позволя по никакъв начин да е Росен Желязков, а истински се надявам президентът да не посочи и Главчев, защото те биха били свързани по някакъв начин с ГЕРБ. Няма да е красиво, затова го моля да не го прави, ако е възможно“, заяви Борисов вчера, докато отговаряше на журналистически въпроси за евентуалния служебен премиер.

Главчев е бивш председател на Народното събрание. Той подаде оставка през ноември 2017 г. след политически скандал – БСП поиска отстраняването му, след като той изгони соцлидера Корнелия Нинова от пленарната зала. В средата на 2023 г. той оглави Сметната палата, която одитира държавните органи. Поста зае на мястото на Цветан Цветков, който беше уволнен през януари същата година и не можа да се върне начело на палатата, въпреки че спечели дело в Конституционния съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *