АКФ: Дело на съпругата на Нотариуса е гледано от жената на съдружника му

Дело, заведено от съпругата на застреляния Мартин Божанов-Нотариуса – Гергана, е било гледано и решено в нейна полза от съдия Маргарита Немска, съпруга на Емил Писков, който пък работеше с Божанов. Това съобщиха от организацията „Антикорупционен фонд“ (АКФ).

По него Божанова е обжалвала отменането на достъпа ѝ до класифицирана информация, което е довело до последващото и уволнение от ГДБОП. Съдия Немска е върнала достъпа ѝ до държавни тайни. Впоследствие това решение е потвърдено и от Върховния административен съд.

Информация на АКФ се идва от два независими източника, единият от които е от Софийската градска прокуратура. Публични данни за делото, водено от Божанова, няма. То е секретно. Има само проткол от разпределението му, в който е отбелязан номер без повече подробности. Делото е отишло при съдия Немския през юни 2021 г.

Разпределението му е било автоматично, разбира се от протокола. Съдиите, занимаващи се с такива дела, са били общо трима, един от които е Немска.

Тя е бивш прокурор, а в миналото бе и говорител на Софийската градска прокуратура. След това стана съдия. Съпругът ѝ Писков е бивш служител на МВР и ДАНС. През 2021 г. той бе заснет в разследването на АКФ „Списък за бърз контрол“. Тогава и Божанов говори пред камерата им, представяйки се за консултант по най-различни въпроси.

Бившата манекенка Ивайла Бакалова твърди, че по това време от Божанов и хората около него са ѝ искани пари, за да се помогне за освобождаването на на мъжа ѝ Веселин Денков от ареста. Той бе арестуван по дело на закритата вече специализирана прокуратура.

За близостта на двете семейства говорят и справки от граничната полиция, казват от АКФ. Данните сочат, че през 2020 г. те имат две съвместни излизания и влизания от чужбина.

Тези близки семейни отношения, заедно с общия бизнес на Божанов и Писков, би трябвало да са причина Немска да се отведе от делото на Божанова. Както наблюдаваме често напоследък по съдебно-прокурорските казуси по мрежите за паралелно правосъдие на Петьо Петров – Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса, около тях непрекъснато излизат преплитащи се близки семейни, бизнес и колегиални отношения, които за участниците в тях обаче не са нищо нередно и не могат да повлияят на безпристрастното решаване на преписките и делата„, коментира журналистът от АКФ Николай Стайков.

Гергана Божанова е разследващ полицай в ГДБОП. Тя е назначена чрез доста странна процедура за подбор на външни за системата лица, която по правило не се използва в тази служба, тъй като кадрите се подбират от други структури на МВР. Това се случва през пролетта на 2021 г. Два месеца по-късно, в края на юли, тогавашният шеф на ГДБОП и настоящ министър Калин Стоянов предлага служебните отношения с Божанова да бъдат прекратени.

Основанието му е отказ на Държавната комисия по сигурността на информацията да ѝ издаде допуск до класифицирана информация. Какви са мотивите за това решение не е ясно. То е постановено след задължителното по закон проучване за надеждност на човека, който ще има достъп до държавни тайни. Божанова е освободена, но подава жалба в съда и са заведени две отделни производства – едното срещу отнемане на достъпа и второ – за освобождаването ѝ от службата. Тя печели и двете.

В решението, с което се отменя уволнението, е записано, че че по закон МВР е длъжно да предложи на служител без или с отнет допуск до класифицирана информация друга длъжност, за която не се изисква такова разрешение. Ако служителят откаже да я заеме или пък няма свободна позиция, вече може да бъде освободен. Божанова печели делото на две инстанции. Към момента обаче не е на работа, защото е в отпуск по майчинство.

Немска и съпругът ѝ Писков са собственици на апартамент в Барселона, казват още от АКФ. Жилището е декларирано през 2022 г. Според проверка на организацията имотът се намира в луксозна сграда в централната част на града и към момента се ползва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *