Радев призова властта да защити българите в Северна Македония

Държавният глава Румен Радев призовава за своевременна реакция от отговорните институции в България и Северна Македония по сигнали на наши сънародници от югозападната ни съседка за важни проблеми, пред които са изправени.

Позицията му е мотивирана от писмо на етнически българи от Северна Македония, в което сигнализират за продължаваща дискриминация над тях. Радев настоява българите там да имат равни права с македонските граждани, в съответствие с най-високите световни и европейски стандарти на демокрацията и в духа двустранния ни договор.

„Правата на човека и защитата от дискриминация са в основата на демокрацията. Те са и фундаментална част от Копенхагенските критерии за членство в ЕС. Уважението към свободното право на самоопределение на сънародниците ни в Северна Македония, които въпреки всички репресии през тоталитарното минало са съхранили и продължават открито да изявяват българската си национална идентичност, е ключова стъпка в развитието на добросъседските ни отношения“, подчертава президентът.

Над 100 хиляди души в югозападната ни съседка имат българско гражданство, придобито на базата на свободно волеизявление и документално удостоверяване на етническия им произход, а хиляди други са в процедура на разглеждане на заявленията им. Президентът призовава официалните власти в Северна Македония да противодействат на езика на омразата срещу България и българите там. Радев настоява българските институции да улеснят процедурите за придобиване на гражданство за открито заявяващите българската си идентичност сънародници в Северна Македония, а скопските власти да създадат условия и да гарантират правото на сънародниците ни на свободно волеизявление да се самоопределят като българи по произход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *