Радев връчва мандат на „Има такъв народ“ в сряда

Президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство на втората политическа сила – „Има такъв народ“ в сряда. Очаква се партията на Слави Трифонов да го върне веднага. Мандатът ще бъде взет от световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова. Според шоумена тя ще го върне на секундата. Така държавният глава ще трябва да връчи мандата на трета политическа сила. Коя ще е тя, засега не е ясно.

Най-вероятният сценарий ще е разпускане на парламента и назначаване на служебно правителство, което да организира нови избори. Във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прогнозира, че в следващия парламент ще влязат същите партии, но заедно с „Патриотите“. Това означава, че ГЕРБ ще имат възможност за по-голяма парламентарна подкрепа за евентуален кабинет.

„Радвам се, че го видях Слави жив и здрав, с готовност да управлява…някога при абсолютно мнозинство. Такова никой никога няма да има. Резултатите ще са сходни. Дори да приемем теоретично – Слави е първи, не ни иска нас, трябва със същите тези партии, те ще са в парламента, с един, с двама, с пет повече, по-малко депутати, но влязат и „Патриотите“ вече. Тогава пак ли ще кажем: „Докато не ми дадете цялата власт еднолично да ви управлявам, пак на избори“, заяви Борисов в поредното си фейсбук включване.

Предната вечер пък Трифонов обясни, че ИТН няма да състави кабинет, защото няма достатъчно депутати. Шоуменът даде да се разбере, че няма търси подкрепа от партии на статуквото.

„Не е вярно, че бягаме от отговорност. Това е все едно на един камикадзе, който не иска да се самоубие, ти да му кажеш: Ти си страхливец“, обясни той, след като по-рано бе наречен „политически страхливец“ от Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *