Борисов предлага на Трифонов: Допълнителни депутати за първата сила след избори

Премиерът в оставка Бойко Борисов заговори за възможността след избори първата партия да получава допълнителни депутати.

„Радвам се, че видях Слави жив, здрав, с готовност да управлява… някога при абсолютно мнозинство. Такова никой никога няма да има. Но му предлагам като в Гърция – първата партия, може да е всяка, мисля че получава 50 депутати допълнително. И тогава вече тя става достатъчна да поеме политическата отговорност“, каза той по време на поредното фейсбук излъчване от „работна среща“ в дома му.

Поводът за думите му е снощното видео, в което Трифонов обяви, че се отказал да прави кабинет, защото това щяло да е самоубийство.

Борисов дори заподозря, че промените в Изборния кодекс, с които са се заели новите партии, се правят в услуга на Румен Радев за предстоящите президентски избори, въпреки че поправките не са конкретно за този вот.

„Съкратиха сроковете, за да си променят избирателния кодекс. Ма той не е за тея избори важен. Той е важен за президентските избори. Така че някой услужва на президента. Всички международни организации дойдоха и казаха: честни, прозрачни и точни избори. Никоя партия не ги обжалва. Защо сменят правилата – заради президента, за да има служебна победа. Някой като започне да прави нещо с умисъл, народът винаги го наказва“, каза той.

През последните дни от ГЕРБ остро критикуват това, че новите партии в парламента бързат с поправки в Изборния кодекс на фона на очертаващите се нови избори. От 2016 година насам обаче и самата партия на Борисов редовно предлагаше изменения в закона точно преди избори.

„Преди 5 години ГЕРБ отново управляваше и президентът спечели при старите правила, защо трябва да се променят правилата, да не са поели някакви ангажименти към ДПС при безразборното отваряне на урни в чужбина?“, каза още Борисов по повод предложението на новите партии да отпадне лимитът за 35 секции извън ЕС. Всъщност, сегашните ограничения затрудняват и българите във Великобритания, откъдето на последните избори бяха подадени най-много заявления за гласуване, както и на тези в САЩ.

Той за пореден път повтори, че нови избори ще струват скъпо. „Дори да приемем, че Слави е първи, трябва със същите тези партии, с един, двама или повече депутати, ще влязат и „патриотите“ вече. Тогава пак ли ще каже докато не ми дадете цялата власт еднолично да управлявам отиваме на избори?“, попита Борисов.

Той призова ГЕРБ да бъде „изчегъртан“ по бързо от властта. Чудя се на тази безотговорност в България, настават толкова тежки времена, ние един месец чакаме да си отидем, каза още премиерът в оставка.

Утре ще пратим и Плана за възстановяване и развитие, ако искат да го подписват. И щаб медицински не направиха, и план нямат, само казват не е хубаво, дайте да видим вашия. Нямат министри, нямат екипи да се види какво ще се прави във всичките тези сфери, каза Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *