Пълен мрак в Одеса след атака на дронове-камикадзета

Системите за ПВО са свалили два Shahed-136 над Одеска област, четири над Херсонска и четири над Николаев

Одеса остана без електричество, след като Русия използва дронове, за да удари енергийни съоръжения, предава Reuters, като се позовава на местните власти, според които голяма част от околностите на града също са засегнати от атаката.

„Поради мащаба на щетите всички потребители в Одеса, с изключение на критичната инфраструктура, са изключени от електричество“, написа кметът на Одеса Генадий Труханов във Фейсбук, цитиран от БЛИЦ.

В изявление, публикувано от градската администрация в приложението Telegram, се казва, че руските удари са поразили ключови далекопроводи и оборудване в района на Одеса в ранните часове на събота.

„През нощта врагът атакува южната част на страната с дронове камикадзе. Поразени са обекти от енергийната инфраструктура в Одеска област и са причинени значителни щети. Хиляди потребители са без електричество“, се казва в съобщение на Оперативно командване „Юг“.

Губернаторът на Одеска област Максим Марченко съобщи, че Русия е използвала дронове камикадзе, които поразяват целта си, като се удрят в нея, вместо да стрелят с боеприпаси, и че два са били свалени над Черно море.

„В резултат на ударите няма електричество в почти всички области и общини на нашия регион“, написа Марченко в Telegram.

Говорителят на Одеската областна военна администрация Сергей Братчук съобщи съобщи, че в небето над района са били свалени два дрона, но има попадения и щети.

Системите за ПВО са свалили два Shahed-136 над Одеска област, четири над Херсонска и четири над Николаев.

В момента работата на спасително-възстановителните служби продължава.

Припомняме, че на 5 декември руснаците извършиха масиран ракетен удар по обекти от критичната инфраструктура на Украйна. Силите за противовъздушна отбрана свалиха 61 от над 70 вражески ракети.

Ракети поразиха енергийни съоръжения в Киевска, Винишка и Одеска област. В Одеса и в повечето населени места в Одеска област, след ракетни атаки, електричеството и водоснабдяването бяха преустановени, работата на всички котелни беше спряна.

На 6 декември водоподаването в Одеса беше възстановено, а два дни по-късно бе стабилизирана и ситуацията с електрозахранването.

Москва поразява енергийната инфраструктура на Украйна с удари с ракети и дронове от октомври. В петък Киев призна, че всяка една топло- и водноелектрическа централа в страната е била повредена в резултат на атаките.

Украйна определя атаките като военни престъпления заради опустошителния им ефект върху живота на цивилните, а Москва твърди, че ударите са военно легитимни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *