Путин: Украйна използва 5000 снаряда на денонощие, а САЩ произвеждат едва по 14-15 000 на месец

Украйна използва 5000 снаряда на денонощие, а САЩ произвеждат едва по 14-15 000 на месец, каза руският президент Владимир Путин в интервю пред журналиста Павел Зарубин за телевизионния канал „Россия-24“.

„Във водещите страни от НАТО, да кажем също в САЩ, според техни източници, с чиито данни разполагаме, ежемесечно се произвеждат някъде към 14-15 хиляди снаряда от този калибър“, каза Путин.

„Въоръжените сили на Украйна, по данни на нашите военни, използват за денонощие в бойните действия до 5 хиляди снаряда“, допълни руският президент, цитиран от ТАСС.

Путин заяви, че Русия има с какво да отговори на доставките на обеднен уран за Украйна. Той не се съгласи с британските твърдения, че боеприпасите с обеднен уран не причиняват последствия. „Това, разбира се, не е така. Работата е там, че те, разбира се, не спадат към категорията оръжията за масово унищожение. Това е вярно. Но сърцевината на снаряда е с обеднен уран, който генерира така наречения радиационен прах и в този смисъл, разбира се, принадлежи към оръжията от най-опасно естество“, каза Путин. След използването на такива боеприпаси в бивша Югославия и Ирак онкологичните заболявания сред местните жители се увеличиха многократно, припомни руският президент.

Говорейки за перспективата за използване на боеприпаси с обеднен уран в Украйна, Путин обърна внимание на факта, че онези, които ще използват такива оръжия там, смятат хората, живеещи в зоната на военни действия, за свои граждани. „Как ще ги използват срещу хора, които всъщност са техни?“, попита Путин. Той също така добави, че въпросът какво може да се случи с украинския чернозем след това „очаква своето старателно изследване в лицето на тези, които предприемат подобни стъпки в противоречие с интересите на нормалната логика и хуманитарното право“.

Путин подчерта, че Русия има с какво да отговори на това предизвикателство от Украйна и Запада. „Трябва да кажа, че Русия, разбира се, има с какво да отговори. Без преувеличение имаме стотици хиляди, стотици хиляди такива снаряди. Все още не ги използваме“, посочи руският президент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *