Путин нападна България заради „Турски поток“

Вучич вече е заявявал, че Сърбия няма да чака България да завърши своята част от трасето, руският президент намеква, че проектът може да ни заобиколи

България умишлено бави изграждането на газопровода „Турски поток“ на своя територия. Това заяви руският президент Владимир Путин. В Сочи, където се среща със сръбския си колега Александър Вучич, Путин каза, че Русия може да намери начини да заобиколи България „през Южна Европа“, ако е необходимо.

Часове по-рано Вучич обясни, че Сърбия почти е изградила своя участък от проекта, който се появи като алтернатива на недовършения „Южен поток“. Путин потвърди, цитиран от ТАСС, че 81% от сръбския участък са изградени и че завършването е въпрос на „близките седмици“.

По-рано тази година директорът на „Газпром“ Алексей Милер потвърди, че България е първата (след Турция) страна, през която газопроводът ще минава на път за Централна Европа, и ще продължава в Сърбия и Унгария. Гръцкият маршрут се смяташе за алтернатива, пише „Дневник“.

По време на разговора с Вучич Путин е добавил, че е постигната договореност със сръбския колега за създаване в Сърбия на подземни газови хранилища с капацитет до 2 млрд. куб. метра. „Убедени сме, че реализацията на тези мащабни енергийни проекти може забележително да подсили енергийната безопасност не само на Сърбия, но и на целия балкански регион и на Европа в цялост.“

Вучич вече е заявявал, че Сърбия няма да чака България да завърши своята част от трасето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *