Протестите срещу Иван Гешев се подновяват с пълна сила

Недоволството е провокирано от „сплашването на новите шефове в МВР“ и акцията на прокуратурата в силовото министерство

След като прокуратурата нахлу в МВР и започна мащабна операция срещу полицейски служители, протестите срещу главния прокурор Иван Гешев се подновяват с пълна сила. „В 12 часа ще бъда пред Съдебната палата, за да чуя сирените за Ботев. Ще мълча за героя, но не за позора на Гешев. За кого ще вият после сирените ще решат гражданите!“, написа Арман Бабикян от коалицията „Изправи се! Мутри, вън!“ За по-късно в сряда е насрочен и традиционният вече протест на гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“ под наслов „Правосъдие без каскет“.

Малко по-късно Ивайло Мирчев от „Демократична България“ (ДБ)обяви на страницата си във Фейсбук: „Когато умира, змията хапе най-силно. Спецпрокуратурата е решила да сплаши новите шефове в МВР и е започнала да ги привиква и да прави обиски. Очевидно е, че това трябва да е знак срещу всички, които са готови да застанат срещу ОПГ-то на Борисов и Гешев в МВР – да се снишат и да кротуват. Това не трябва да бъде допускано. Сега, днес хората в МВР трябва да проявят смелост и да знаят, че имат подкрепата на българите“.

„Днес в 19:00 часа пред Съдебната палата има протест. Нека всички подкрепим там хората в МВР, решили да се противопоставят на мафиотизирания кръг около Борисов“, написа още Мирчев.

Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов „в момента протича широкомащабна операция по сплашване на хората, които проверяват данните за подслушване на политици от опозицията“. „Пеевски, Гешев и Борисов се опитват да си върнат инициативата и попречат да излезе наяве това, което се е случвало в службите. Да попречат на хората от службите да излязат от режима на страхуване“, коментира Иванов. Той смята, че може да се направи „паралел между нахлуването в президентството след акцията в Росенец миналата година и сегашното нахлуване в МВР, което бе проведено, след като вътрешният министър започна проверка на подслушването“.

„Воментално започва тази операция за респектиране, сплашване и запушване на устата“, каза Иванов. И добави: „Прокуратурата се опитва да маскира действията си като акция срещу Черепа“.

„Някои неразумни назначения на служебното правителство наистина дава възможност за такива пропагандни внушения. Тия връзки (с Васил Божков) сега ли ги откриха? В случая става дума за мащабна операция срещу всички от службите. Ние се обръщаме към хората в службите. Всички вие, които не сте си цапали ръцете, а и вие, които сте си цапали ръцете, но смятате, че повече така не може, вие, които вярвате в честта на пагона, да знаете, че има политическа сила, която е готова да ви подкрепи. Не се поддавайте на страха, излизайте и говорете. Всички граждани трябва да излезем, да направим голям протест и да поискаме оставката на Гешев. Ние трябва да защитим възможността на истината да излезе наяве“, допълни Иванов.

По-рано пред Нова тв Арман Бабикян аргументира протеста си така: „Има проблем между демокрацията и Иван Гешев. Между българските граждани и Гешев, както имаше и проблем с Борисов. Но той вече е в Банкя, при зайчарника“.

Според Бабикян новото служебно правителство не „провежда чистка в необходимия мащаб“. „Има перце, няма метла. Калинките на ГЕРБ са накацали от 12 години. Това не е чистка. В момента се взимат отпуски по 4-5 месеца, за да се закрепят в своето феодално владение и да не мръднат оттам”, уточни той.

На въпрос дали смята, че действията на прокуратурата спрямо служители на МВР са с цел да се попречи за разкриването на подслушванията, Бабикян отговори: „Да ги бяха проверили преди пет дни, преди да ги сложат в комисията. Положението е когото назначат – бива привикван. Това не е нищо друго освен препятстване. Това прилича на саботаж от страна на Гешев и прокуратурата”, добави той.

„Правосъдие без каскет“, което е насрочено за 19.00 ч, пък се роди няколко дни след началото на миналогодишните летни протести срещу кабинета на Бойко Борисов, за да акцентира върху необходимостта от съдебна реформа и реален контрол над главния прокурор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *