Промяна в плана: Ще има болници само за коронавирус

Разкриват по 200 легла за Covid-19 в големите лечебни заведения

 

Ще бъдат създадени болници за лечение само на коронавирус. В големите лечебни заведения ще бъдат разкрити по 200 легла за лечение на пациенти с Covid-19. Това става ясно от публикувано от премиера Бойко Борисов видео от онлайн заседанието на правителството. Решението идва внезапно на фона на свръхнатоварването на болниците и Спешна помощ от последната седмица и зачестилите случаи на отказ да приемат пациенти.

„В този момент е изключително важно да осигурим легла за всеки български гражданин, който има нужда от болнично лечение. Трябва да се действа бързо и решително. Ето защо още днес здравният министър ще издаде нова заповед за обособяването на части от болници, които да са специализирани само за лечение на Covid-19. Ще има и нова реорганизация в големите болници, като във всяко голямо лечебно заведение ще бъдат разкрити по 200 легла“, каза Борисов.

Здравният министър Костадин Ангелов уточнява, че днес се е срещнал с всички болнични директори в София. Той каза, че ще издаде заповед за нова реорганизация с подготовка за създаване на специализирани болници само за коронавирус. В големите болници ще бъдат разкрити по 200 легла, допълни той.

Допреди дни Ангелов твърдеше, че не се налага разкриването на специализирани болници за коронавирус.

На правителственото заседание вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова докладва, че от бранша е изразена готовност в най-кратък срок да бъдат осигурени и легла в хотели при нужда. Такива ще има в цялата страна, а как ще се използват ще решават здравните власти. Най-вероятно те ще бъдат използвани вместо полеви болници и за лечение на по-леки случаи на коронавирус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *