Прокуратурата разпуска близо 20 партии

Причината е, че те не са участвали в избори през последните пет години

Прокуратурата се готви да поиска закриването на множество партии у нас. Причината е, че те съществуват само формално и не участват в изборите.

През последните седмици в Централната избирателна комисия е постъпила поредица от писма от прокурор от Софийска градска прокуратура или от МВР (по указание от същата прокуратура). Те са с приблизително идентично съдържание, като се отправя питане дали съответните партии през последните пет години са участвали в избори за народни представители, за президент и вицепрезидент, за членове на Европейския парламент или за общински съветници и кметове.

След съответна справка ЦИК обикновено отговаря, че тези политически субекти не са взели участие в изборите през този период.

Прокуратурата е сезирана от неправителствени организации като например „Пирин завинаги“ или „Справедлива България“, което е доста странно.

От държавното обвинение обосновават питанията си към ЦИК с чл. 40, ал. 1, т. 3 от Закона за политическите партии, както и с ал. 2 от този член. Според посочените норми Софийският градски съд разпуска политическа партия, ако не е участвала в избори през последните пет години. Решението на съда се постановява по иск на прокурор.

„Флагман“ има информация за поне седем партии, погнати по тази линия. Това са „Българска левица“, „Българска работническо-селска партия“, „Движение Напред България“, „Нова България“, „Чиста, единна и суверенна татковина“ (ЧЕСТ), „Съюз за отечеството“, „Национално движение за спасение на отечеството“. От есента насам обаче са постъпили писма за общо около 20 партии (около 15% от общия брой у нас).

Партиите в България са около 130. Голяма част от тях обаче съществуват само формално и нямат реална дейност.

Попитахме Софийска градска прокуратура (СГП) във връзка с поредицата писма до ЦИК на колко партии евентуално ще поискат прекратяване на дейността, кои са те и кой е сезирал държавното обвинение.

Говорителят на звеното прокурор Десислава Петрова обаче бе лаконична, че няма какво да коментират по запитването ни.

Според закона партии може да бъдат разпуснати от съда и по още няколко причини – за неподаване на годишни финансови отчети, за непровеждане на заседания на върховния орган, за системни нарушения и за дейност, противоречаща на Конституцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *