Приоритет на Гюров от ПП за шеф на БНБ: Компании като Nexo с достъп до пазара на финансови услуги

В този смисъл лицензионните производства следва да се извършват в рамките на нормативната уредба без утежняване на процедурата, извън рамките на закона

В изслушването си за шеф на БНБ Андрей Гюров от „Продължаваме промяната” посочва като свой основен приоритет високотехнологичните и стартиращи компании да бъдат допуснати до сектора, а не само банките.

Под иновативна компания се разбира и такива свързани с криптоиндустрията, каквато е разследванета Nexo.

„На трето място поставям посрещането на предизвикателствата като дигиталната трансформация във финансовия сектор, в който БНБ трябва да играе водеща, а не догонваща роля. Това означава да се осигури равен достъп на компании от финансовия сектор до пазара на финансови услуги. Поради естеството на своята дейност – банките ще продължават да имат водеща роля в България на пазара на финансови услуги, но този пазар не следва да поставя бариери пред влизането на нови и иновативни компании, които специализират в предоставянето на подобни продукти с по-високо качество и по-ниска цена. В този смисъл лицензионните производства следва да се извършват в рамките на нормативната уредба без утежняване на процедурата, извън рамките на закона. Това би привлякло множество иновитивни компании, които предлагат услуги с висока добавена стойност и могат да направят България предпочитана юрисдикция за стартиращи компании”, посочва Гюров.

Припомняме, че именно настояването на „Продължаваме промяната” Андрей Гюров да стане шеф на БНБ стана и причина за раздора между бившите коалиционни партньори ПП и ИТН.

Появи се и информация, че депутати на Кирил Петков и Асен Василев са отправяли заплахи към кандидата на ИТН за шеф на БНБ Любомир Каримански.

В публичното пространство излезе информация за свързани лица от ДБ и ПП с компанията, а от самата Nexо потвърдиха, че са финансирали предизборни кампании на ДБ, водени единствено от „будна гражданска съвест“.

Преди година съпредседателят на ПП и бивши финансов министър Асен Василев пък признава за намеренията си да въведе в България крипторазплащането.

Преди година в интервю за „Блумбърг“ той споделя, че се водят разговори с БНБ и някои играчи в криптоиндустрията, за да се проверят възможностите и дали има смисъл да се предприемат последващи стъпки.

Прокуратурата също разкри, че преди шест месеца бивш финансов министър е приел в кабинета си и във финансовото министерство директорите на разследваната за криптоизмами фирма Nexo.

От думите на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов става ясно, че Асен Василев в качеството му на финансов министър е провел среща между български банки и Nexo, на която е поискал да се обмисли как през системата БОРИКА да се плаща с криптовалути. Както е известно, компанията Nexo има собствена едноименна криптовалута.

„По свидетелски показания е имало среща, проведена в Министерство на финансите, организирана лично от бивш министър на финансите. На нея са присъствали дружества, които се занимават с криптовалута. Целта на срещата е била как системата за разплащане БОРИКА може да започне да се разплаща и с криптовалута”, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

От думите й стана ясно още, че тепърва ще се установи кой е бил на срещата.
„Въпросната среща се е случила преди около половин година”, допълни от своя страна заместник главният прокурор Борислав Сарафов.

Както е известно, по това време финансов министър е бил Асен Василев, но Сарафов не потвърди дали става въпрос за него.

Вчера стана известно, че държавното обвинение разследва т. нар. криптобанка, чието лице е бившият народен представител Антони Тренчев. Разследването се води за пране на пари, финансови престъпления и компютърни измами. Появиха се съмнения за връзки на Nexo с „Продължаваме промяната“.

Над 20 са разпитаните свидетели по скандала с криптобанката Nexo. Някои от тях са анонимни свидетели. Има лица, които се опасяват за сигурността си. Четирима души са привлечени като обвиняеми, стана ясно от изявление на Националната следствена служба.

Иззети са компютри, пари, криптоактиви. привлечени като обвиняеми са четири лица заради това, че от началото на 2018 г.

До вчера на територията на България, Великобритания, Швейцария и Каймановите острови са участвали (един от тях е ръководил) ОПГ за пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз. На всички обвиняеми е наложена забрана за напускане на страната“, заяви шефът на НСлС Борислав Сарафов.

На двама от обвиняемите е наложена мярка „парична гаранция“ – съответно по 1 и 2 млн. лв. Другите двама се издирват. Няма официални данни те да са напускали страната.

Вероятно става въпрос за Антони Тренчев и Коста Кънчев, за които се твърди, че се намират в Дубай.

Установено е, че част от транзакциите са били насочвани към Мохамед Махмуд Айеш, сочен от Израел за терорист към палестинската терористична групировка „Хамас“.

Осем американски щата предприеха атака срещу криптобанката Nexo, основана и управлявана от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев. Проблемът е в нерегистриран продукт за криптовалута на фирмата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *