Брат на управител в Nexo дарява общо 480 000 лв. на ДБ и Настимир Ананиев

Тенко, който е брат на Траян Николов, оперативния директор на Nexo, е направил три много големи дарения

Скандалът „Nexo“ се разраства и по всичко изглежда, че ще разстресе из основи българската политика. Преди минути колегите от сайта Гласове съобщиха, че братът на един от босовете на крипто пирамидата е дарил 480 хил.лева на „Да, България“ и ВОЛТ на Настимир Ананиев. Последната партия реално е мандатоносителят на Продължаваме промяната.

Справката е от публичните регистри на Сметната палата, където се декларират всички парични дарения за кампаниите на партиите. От тези данни излиза, че Тенко Красимиров Николов, брат на Траян Красимиров Николов, който е един от шефовете на Nexo е направил няколко огромни дарения за двете формации за изборите през 2021 година, когато ВОЛТ бе част от „Продължаваме промяната“, а „Да, България“ – от „Демократична България“.

На 22 октомври 2021 Тенко е дарил на „Да, България“ 215 хил.лева, а на 4 октомври – 150 хил-.лева на „ВОЛТ“. Тенко е помогнал т.нар.“градска десница“ и за вота през лятото на 2021 година, когато е дал 115 хил.лева на „Да, България“.

До този момент името на Настимир Ананиев бе замесено в скандала заради съдружието му с друг от босовете на криптобанката – Антони Тренчев. Настимир, който е един от най-активните депутати на ПП в последните два парламента твърдеше, че няма нищо общо с Nexo и се закани да съди всеки, който замеси името му в тази афера. Сега обаче трудно ще може да обясни защо е получил голямо дарение от брата на един от шефовете в компанията.

Припомняме, че вчера стана ясно, че служители на криптобанката Nexo са финансирали коалиция „Демократична България“. Даренията на служителите на Nexo, в която преди ден влязоха ДАНС и прокуратурата в разследване за пране на пари, са правени за участие в избори през миналата година, става ясно от отчетите на ДБ пред Сметната палата. Общата дарена сума от служители на Nexo към ДБ е на стойност 100 000 лв.

Всички дарения са на стойност 20 хил. лв. Прави впечатление, че парите са давани от служители на сравнително ниски нива в криптобанката, чието лице е бившият депутат Антоний Тренчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *