Президентът: Трябва да предотвратим въвличането ни във война

Основен проблем пред правителството е въпросът за сигурността, заяви президентът

Президентът Румен Радев представи на „Дондуков“ 2 членовете на новото си служебно правителство, неговите задачи и приоритети. Това е четвъртият кабинет, който държавният глава назначава за по-малко от 2 години.

В словото си президентът подчерта, че министрите му поемат властта в тежък момент, като открои за пореден път, че кабинетът „Петков“ му оставя тежко наследство. Като основен проблем Радев посочи въпроса за сигурността, както заради войната в Украйна, така и заради растящото напрежение на Балканите. Затова основната задача на правителството е да предотврати въвличането на страната в конфликти, смята той.

Президентът посочи, че предните му служебни кабинети са показали като успешна формула обединението на политици от различни цветове, но изтъкна, че този модел не е бил повторен от редовното правителство на Кирил Петков.

От БСП междувременно станаха малко по-предпазливи в изказа си по отношение на Радев и правителството му, макар че остават враждебни. Вчера социалистът Атанас Зафиров директно определи кабинета като „реваншистки“ и обвини президента, че работи в полза на ГЕРБ и ДПС. Тази сутрин колегата му в Изпълнителното бюро на БСП Христо Проданов беше малко по-умерен в коментара си пред Нова ТВ. „БСП няма повод да се притеснява от това, което сме направили в министерствата, в които сме били. Най-важното е служебните министри да са добри професионалисти, защото практически служебният кабинет работи без парламент и неговата задача е да проведе изборите честно и прозрачно. А дали ще има опити за реваншизъм, ще се види“, каза той.

По думите му, ръководството на соцпартията не е знаело, че нейните членове Крум Зарков и Весела Лечева ще заемат министерски постове, и съответно, не е давало разрешението си. „В политическата надпревара целта е да убедим повече български граждани, че БСП наистина е полезна за управлението на страната, а това, че президентът може да заеме друга позиция – всъщност той го направи на предишните избори. Не смятам, че това е правилно, защото президентът трябва да е надпартиен“, смята Проданов. „Практически ние сме пионерите във воденето на борбата срещу корупцията и срещу ГЕРБ. Още от 44-ия парламент, когато го нямаше никой от тези, които сега се заявяват, че работят против модела“, похвали той партията си.

Малко по-твърд беше друг високопоставен социалист – Иван Ченчев. Той укори Радев, че „с действията си напоследък показва, че не е надпартиен, а още по-малко обединител”. И конкретно посочи като грешка на президента това, че не е поискал разрешение от левицата да покани нейни членове в кабинета си. „БСП никога не е била нападателна партия по отношение на президентската институция. Но ще напомня едни от изборите миналата година, когато той каза на българските граждани да подкрепят новите партии и това показва, че в три кампании за миналата година Радев нито веднъж не спомена БСП“, обидено допълни Ченчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *