От четвъртък връщат маските на закрито в София

Следващите области са Варна и Силистра, засега в Бургас ситуацията е под контрол

 

Маските на закрито се връщат  от четвъртък за територията на град София, става ясно от заповед на Столичната регионална здравна инспекция, която бе публикувана току-що. София-град е в етап 2 на разпространението на ковид пандемията и по протокол трябва да се затегнат мерките.

Първата от тях е задължителното изискване за носене на маски освен в лечебните заведения и аптеки, и в административните учреждения, търговски обекти, обществения транспорт, таксиметрови автомобили, железопътни гари, автогари, летище и метростанции.

Всички лица, които не са от едно домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора, трябва да спазват физическа дистанция от 1,5 м, гласи още заповедта на столичното РЗИ.

Всички собственици или управители на обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, следва да организират дейността си по начин, който осигурява спазването на дистанция най- малко от 1,5 м. между лицата, на които се предоставят съответните услуги в помещенията и прилежащите към тях площи на открито. От 4 август ще са длъжни да поставят на видно място информационни табели или информират по друг начин потребителите на услуги за задължението за спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски на лицето при посещението на съответния обект.

Ограничават се и свижданията в лечебни заведения за болнична помощ и в хосписите. Допускат се само свиждания при пациенти с престой над 5 дни – по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19.

Засега Бургас остава в етап 1 – зелената зона и няма опасност поне в близката седмица да се затягат мерките. За последното денонощие са регистрирани едва 88 новозаразени, докато в столицата са 660. Във Варна обаче ситуацията започва да се влошава и там вече са в етап 2 – жълтата зона и предстои също връщането на маските на закрито. В идентична ситуация е и област Силистра, вероятно заради много гастербайтери и тестове, които се правят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *