Преброяването на населението може и да се отложи

Преброяването на населението и жилищния фонд, което трябва да започне на 22 януари 2021 г., е вероятно да се отложи заради разпространението на коронавируса. Отлагане предлагат двама депутати от ГЕРБ, които са внесли законопроект за това.

Александър Ненков и Александър Иванов предлагат в Закона за преброяването да се запише, че Министерският съвет може да промени датите за начало и край на преброяването при извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. В сегашния текст на закона датите са точно определени – от 22 януари до 15 февруари 2021 г.

Вносителите мотивират предложението си с опасностите за гражданите и преброителите, които посещават домакинствата и жилищата и имат пряк контакт с преброяваните. Освен това според тях развитието на епидемията в зимните месеци не може да се предвиди.

Датите на преброяването бяха определени със закон през 2018 г. като беше отчетено, че през 2021 г. предстоят два вида избори – парламентарни през пролетта и президентски през есента.

Европейските преброявания се провеждат веднъж на всеки 10 г. Предишното беше през 2011 г. Освен информацията, която е задължителна съгласно европейското законодателство, за национални цели ще се събира допълнителна информация: за хората – етнокултурни характеристики и здравен статус, а за жилищата и сградите – енергийна ефективност, материална осигуреност, услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *