Мадлин Олбрайт: Трагедия е, че България поради вътрешни причини блокира Македония

След Филип Рийкър и Матю Палмър бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт също заяви, че двустранните въпроси с България трябва да се решават извън процеса на европейска интеграция, цитира думите й македонският телевизионен “Канал 5“

Обръщайки се към комисията по външни работи на Камарата на министрите по политиката на САЩ на Балканите, Олбрайт определи като „трагично“ решението на официална София да блокира европейския интеграционен път на Северна Македония.

“Мисля, че е пълна трагедия, че България направи това по свои вътрешни причини и трябва да се постави въпросът как те изпълняват задълженията си за членство. “Мисля, че това е много важен въпрос, който подкопава всичко, което се опитваме да направим на Балканите, по отношение на икономическото и политическо сътрудничество”, каза Мадлен Олбрайт, бивш държавен секретар на САЩ.

Българският евродепутат и докладчик за Македония Илхан Кючук също смята, че решението не е било правилно и България може да излезе от ветото като губещ. В разговор с българската BTV Кючук, който също е подписал съвместна декларация на около 20 евродепутати, призоваващи Македония да започне преговори до края на годината, каза, че това не само влошава отношенията между съседите, но и подкопава доверието в Европа на страните от Западните Балкани.

„България беше една от страните, които поставиха на високо място в дневния ред интеграцията на страните от региона. Следователно при политическа блокада няма да има победители, но всички ще загубим. ЕС ще загуби, защото доверието в него ще бъде подкопано, ще покаже, че не е в състояние да разреши важни геополитически въпроси, а се стреми да бъде глобален играч. Македония и Албания ще загубят, защото са положили големи усилия по пътя към членството и накрая, съседите ще загубят, каза Илхан Кючук – евродепутат.

Българският евродепутат ще представи утре доклада за напредъка на Македония в Европейския парламент. Според съобщенията по негова покана ще присъства македонският външен министър Буяр Османи, на когото евродепутатите ще имат възможност да задават въпроси директно, два дни след българското вето за започване на преговори с Македония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *