Пребиха секретаря на клуб „Цар Борис III” в Охрид, искали да го убият защото е българин

Момчето е в болница, помоли ме за помощ, сподели евродепутатът Андрей Ковачев

Секретарят на Българския културен център „Цар Борис Трети“ в старата българска столица Охрид е бил зверски пребит снощи, съобщава на личната си страница във Фейсбук евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. Това е второто посегателство срещу клуба. В края на ноември охранителни камери заснеха как неизвестни лица, движещи се в автомобил, стрелят срещу центъра с пистолет. По-късно в помещението бяха открити 8 патрона.

Сега младият мъж е бит само затова, че има българско самосъзнание.
„Насилието, омразата и дискриминацията трябва да спре!  Очаквам моментална реакция на властите и в двете страни! Това положение е нетърпимо. Политическата класа, медиите и академичните среди са създали атмосфера на омраза и преследване на българите. Европейските институции разбира се ще бъдат информирани! Момчето е в болница! Полицията е информирана!“, пише евродепутатът Ковачев.

Виктор Стоянов ми написа в месинджър, че това се е случило преди няколко минути и ме помоли за помощ. Трима души са го пребили и са му казали, че искат да го убият, защото е българин, обясни Ковачев в интервю за „Тази сутрин“ и допълни, че българският консул се е заел със случая.

И тримата нападатели са идентифицирани и се очакват ефективни наказания.

Както е известно, Охрид столетия наред е бил люлка на българщината и за българите е това, което е Ерусалим за евреите. През 1944 година жителите на Охрид са пред тежка дилема – или да предадат скрити от тях български офицери, или градът ще бъде опожарен. След преговори с германския комендант Майер Баумгартен се постига съгласие българските офицери да бъдат откупени със злато. Цялото население на Охрид дарява накити, но събраното злато не стига и тогава изваждат златния кръст на старинната българска църква „Св. Климент“.

Днес, 80 години по-късно, в резултат на агесивната антибългарска пропаганда, диктувана на скопскте васали от Белград, българските корени на местното население са изтръгнати и то е възпитано в омраза и ненавист към българите.

Нападение имаше и срещу българския културен център „Иван Михайлов“ в българската някога твърдина Битоля. Клубът бе подпален от местния лумпен Ламбе Алабаковски, който след този вандалски акт бе обявен за национален герой. Местното правосъдие го „наказа“ условно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *