Правителството уволнява областния управител на Перник

Областният управител на Перник Ирена Соколова ще бъде сменена на днешното правителствено заседание. Рокадата бе обявена от премиера Бойко Борисов миналата седмица. Основната причина е водната криза в града – Перник е на режим от 18 ноември заради намаления обем на яз. „Студена“. Очаква се на нейно място да застане Емил Костадинов – бивш кмет на един от пернишките квартали.

Дни преди Борисов да поиска оставката на Соколова, тя обяви, че е направила проверка и е открила неправомерно отклоняване на водата за язовира към помпена станция, която захранва Радомир. Че има такъв проблем призна е екоминистърът Нено Димов. Според него Радомир може да се снабдява чрез отклоняване на вода само в кризисна ситуация. Той обясни, че през последните три години такава не е имало, но въпреки това водата е отивала към въпросната станция. За отклоняването на водата съобщи сайтът „Биволъ“.

Освен Соколова с поста си се раздели и шефът на местното ВиК Иван Витанов.

Те не застанаха държавнически да кажат какви са проблемите и затова трябва да си понесат отговорността. Бързо трябва да се вземат мерки, защото сушата е голяма, всички язовири са празни. Мислим допълнително откъде можем да водоснабдим Перник„, заяви Борисов.

В опит яз. „Студена“ да бъде напълнен, се очаква да бъде пренасочена вода от Владайския канал, обяви преди дни кметът на Перник Станислав Владимиров. Другата възможност са сондажи за подпочвени води в близост до водоема. По последна информация на местното ВиК в язовира има под 5 млн. куб. м. вода при общ обем от над 25 млн. куб. м. Очаква се режимът да бъде запазен поне до пролетта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *