Почина знаково лице на прехода. Един от най-големите в бизнеса

Почина още едно знаково лице на прехода – един от клуба на най-богатите Г-13 по време на прехода – бизнесменът Борислав Дионисиев.

Той си отиде на 74-годишна възраст след кратко боледуване.

Напусна ни на 6 септември, денят на Съединението. Той бе човек, който умееше да събира хора с различни политически възгледи, да изслушва, да убеждава с такт и търпение, да разказва умни истории. И най-вече да показва на своите най-близки, че ги обича.

Правеше го с нежност и деликатност, както само истинските мъже могат да заразяват и дават опора с любов.

Борислав Дионисиев е роден в София на 27 юли 1947 г. Възпитаник е на Английската гимназия в София, където е съученик на Георги Пирински. Завършва „Външна търговия“ във Висшия икономически институт „Карл Маркс“. Започва кариерата си в Института за съвременни социални теории към АОНСУ, където е от 1975 до 1981 г.

Специализира в Университета на Осло, Норвегия, през 1979 г. е журналист е в сп. „Отечество“ от 1981 до 1989 г.

Докато е в Лондон и работи по статия, получава предложение от гръцкото семейство Вардиноянис, чието богатство се изчислява на $8 млрд., да представлява техните интереси в Източна Европа. Така от новото представителство на Вардиноянис във Виена Дионисиев представлява гръцката фамилия за страните от бившия СССР през 1989-1991 г., предаде „Марица“.

В България участва в първия опит за приватизация на Булбанк, в който Вардиноянис не печели заради по-ниска оферта на първи кръг. Впоследствие търгът е отменен и Борислав Дионисиев се разделя с гръцката фамилна групировка.

През годините Дионисиев инвестира в разни сектори на българската икономика. Участва в дистрибуцията на горива, първоначално работейки с държавната тогава „Петрол“, а през 1992 създава собствена верига бензиностанции „Булвария холдинг“. По различно време Дионисиев има дялове във „Варко“, „Балкантурист“, „Електроимпекс“, „Елфарма“, „Софарма“, „Машиноекспорт“, „Електромашинари холдинг“ и „Булярд“.

Член е на Конфедерацията на едрите индустриалци и на Български бизнес клуб „Възраждане“.

Дионисиев има две деца от първия си брак – син Христо и дъщеря Светла, а през 2014 г. Михаела Калайджиева, близначка на Гергана Паси, му роди син Борислав Дионисиев-младши. Тогава бизнесменът беше на 67 г., а Михаела-на 41 г.

Бизнесменът има и още една дъщеря – Рада, от украинката Олга Шчербицка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *