„Поне местните избори ще ги правим с наше МВР“ – из пълния запис от партийната сбирка на „Промяната“ (аудио)

Законно, незаконно – трябва да се изгонят всички шефове на служби през първите две седмици, казва Асен Василев

Радостин Василев (наричан Руди) публикува линк към пълния запис, който е направил в нощта в неделя срещу понеделник от заседанието на националния съвет на ПП. На пресконференция Василев заяви, че слушал 2 часа, но трябвало да си ляга и затова „натиснах рекординг“, за да прослуша записа след това. Всъщност записът, който той публикува, започва от самото начало. Въпреки че е воден през платформа за видеочат, записът е само аудио. Така че извън познатите гласове на лидерите на ПП, останалите участници са неразпознаваеми само по глас. В онлайн разговора участват 55 членове на Националния съвет на ПП, пише “Сега“.

В началото на записа Кирил Петков обяснява какво са се разбрали на срещата с Бойко Борисов, Мария Габриел и Росен Желязков, която е била миналата неделя през деня, когато са стигнали до идеята за ротационно правителство. От страна на ПП са били Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков.

КИРИЛ ПЕТКОВ: Ще се опитам да бъда максимално неутрален въпреки стила ми максимално да продавам. Мария Габриел предложи идеята тя да е премиер с наши министри. Този разговор го водихме надълго и нашироко. Той се проведе в следните варианти „Мария, много те разбираме, но това няма как да се случи“. Няколко часа се въртя, въртя, въртя всяка възможност. По едно време й казахме: „Добре, бе. Ако ти си вицепремиер без портфейл, тя отказа на вицепремиер абсолютно. Видя се, че в нейния свят тя се чувства доста прецакана, защото тя си даде еврокомисарската позиция без да стане премиер. Цялата идея беше да стане премиер, но в последния момент Корнелия й издърпа килимчето под краката. Сутринта, когато са говорили (15 май, бел. ред.) е имала подкрепа, следобяд вече нямаше. При нея нещото, което е важно, е както знаеме, нейният мъж е третият в ЕНП, нейният кум е човекът, който е започнал цялата партия. Така че колкото и да е интересно – нали в началото си мислехме, че тя е една калинка, че Бойко решава всичко, в случая е по-сложна играта. Това е големият контакт на ГЕРБ с ЕНП. И ГЕРБ са я поканили, тя е дошла, но накрая нищо не се е получило. Тя има доста силна вътрешна амбиция и не можеше да се види в никаква друга роля освен премиер. Тук има две важни неща. Едното е, че не могат да хвърлят Мария Габриел под автобуса, както се казва, по всяко време, защото е важен контакт на ГЕРБ. Другото е, че не е била тук толкова много години. И не е типичният ГЕРБ с корупционните схеми. Довчера ни казваше, че няма да е вицепремиер и предпочита да се прибере при мъжа си в Брюксел. Отделно, че в ГЕРБ има доста голямо напрежение и завист. Човек като Деси, която доста се бие тук в калта, изведнъж идва Габриел от Брюксел и ще става премиер. Тази сутрин ни се обадиха да се видим.

(…) Борисов каза, като не става, ще гласуваме вашия кабинет. Но тежко и горко. Всички са срещу вас. И без да се сменят службите, ще ви бламират отвсякъде. Просто ги пускам моите да си правят каквото знаят. Не че ви заплашвам. Няма да ви правя мили очи. Вторият вариант е да теглим една майна на всичките и отиваме на избори….И през септември ще имаме по-малко от 121 депутати. Като не се знае дали ние ще бъдем същата коалиция. Тогава ще трябва БСП или ДПС да влязат в играта.

Тогава се роди третият вариант за Мария Габриел вицепремиер и външен министър без ротация. За разлика от Генчовска поне гледаме в една посока във външната политика. И Ники Денков премиер. Тогава Мария Габриел се разплака почти, с влажни очи и каза: Това не мога да го направя, хвърлям мандата утре и си тръгвам. Борисов се изпира през този вариант, няма две мнения.

След още няколко часа преговори Габриел се съгласява при вариант ротация. Намесват се Асен Василев и Николай Денков.

АСЕН ВАСИЛЕВ: Аз съм заинтересовано лице, така че ще бъда много кратък. Ситуацията е като луз луз.

Въобще не е ясно дали отиваме на избори с ДБ. Ако сме без тях, няма да се борим за първо място, най-много за трето.

Законно, незаконно трябва да се изгонят всички шефове на служби. През първите две седмици.

Ще загубим почти всички местни избори.

Поне местните избори ще ги правим с наше МВР.

Това е най-добрата сделка, която може да направим с ГЕРБ.

Започва дискусията. 

Стигат до въпроса колко време ще е нужно на България да се подготви за еврозоната и Асен Василев говори, че за да свикнат българите с еврото и да не ги е страх, че ще се промени курсът в последния момент, трябва да се позволи сделки да се изповядват официално в евро. Преди страната да влезе в еврозоната.

След това обяснява, че местните избори ще са сложни. Че не могат да разчитат само на техните гласоподаватели, че „Възраждане“ ще наблегнат на проруската реторика и ще казват за ротационното правителство: „Ето натиснаха ги от посолствата!“. Нека не се лъжем, ще има много шум в системата, казва Василев. Следват колебания в дискусията как ще се представи ПП на местните избори. Намесва се Кирил Петков: Дори и да теглим една майна на ГЕРБ сега, не означава, че ще се представим добре на местните избори. Обсъждат как да сменят шефовете на регулаторите и Петков обяснява, че трябва да направят борд за назначения с ГЕРБ и да обсъждат всяко назначение с консенсус.“В момента регулаторите са по-важни от правителството, защото те са там за 5-7 години“, казва Петков. Обсъждат и колко дълго трябва да действа това правителство заради влизането в еврозоната. „Днес имах разговор с Урсула и я питах какъв е шансът да ни пуснеш. И тя вика: За Шенген ви е много голям шансът, за еврозоната трябва да го измислите как да заобиколите правилата. В смисъл как да влезете в рамките. И аз казах можем ли да имам инфлация минус ефекта на Украйна, и тя вика – не ме цитирай, ще се опитаме да ви помогнем. За службите – хубавото е, че Борисов също иска да ги изземе от президента. Как можем да се измъкнем да не са негови хора? Ще кажеме, че искаме външни консултанти да ни помогнат за част от конструирането на службите. Тези външни консултанти да не са кой да е и да имаме някакъв шанс да изчистим руския актив, който е влязъл. Това е доста вероятен сценарий, защото в това не сме сами, а сме с външните партньори.“

АСЕН ВАСИЛЕВ: Това правителство ще продължи, докато Бойко се страхува от Гешев и президента. Последният ден на Габриел, когато е премиер, това ще е и последният ден на това правителство. Тя няма да иска да бъде свалена предсрочно. А Борисов няма да иска да си отреже клона с ЕНП. За корумпираните от ГЕРБ – това, което сме виждали е, че Бойко няма да защити никого, а ще хвърли всеки корумпиран под автобуса…Той знае, че го гледат под лупа и отвън, и отвътре. И има едни прокурори, дето са му тръгнали по петите. Ще трябва да защити себе си, ще вдигне ръце и ще каже – аз не знам, оправяйте се.

Ето целия запис:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *