Повечето хотели няма да отварят

Министерството на туризма проверява такса от 64 лв. за чадъри и шезлонги на Слънчев бряг

 

Голяма част от хотелите на Черноморието и в зимните курорти в България няма да отворят през лятото, показва репортаж на БНТ. Причината е, че резервации почти няма – нито от български, нито от чуждестранни посетители. Освен това резервираните стаи отпреди пандемията на коронавируса са отменени. Туроператорите очакват най-търсени през това лято да бъдат самостоятелните апартаменти и къщите за гости, защото там клиентите ще са самостоятелни и няма да имат контакт с други посетители.

Собствениците на хотели обясняват, че ще изкарат минимална печалба в следващите месеци, а някои дори трудно ще успеят да покрият разходите си. За да изпълнят изискванията за безопасен престой на туристите, хотелиерите трябва да инвестират много допълнителни средства. И, като сложат чертата, собствениците на 4 и 5-звездни хотели са установили, че е по-добре въобще да не отварят това лято. Това важи особено за Черноморието, където все още не е ясно какъв процент от досега посещаващите страната чуждестранни туристи ще пристигне това лято. Хотелите в Слънчев бряг, например, все още не са отворили, като собствениците се надяват, че сезон ще има поне през юли и август. Те обаче са наясно, че традиционните за курорта английски туристи няма да дойдат. Очакванията на туристическия сектор са цените тази година да бъдат намалени въпреки финансовите затруднения на голяма част от хотелите и ресторантите.

Министерството на туризма ще извърши незабавна проверка на плаж в Слънчев бряг след сигнал, придружен със снимка на касов бон, че на плажа са предлагани чадъри и шезлонги на завишени цени, съобщиха от ведомството. Ако бъдат установени нарушения, ще има санкция на стопанина на плажа. В края на седмицата в интернет жена сподели снимка на касов бон за 64 лв., които е платила за два чадъра и 4 шезлонга в Слънчев бряг. Новите текстове в Закона за здравето предвиждат, че за лято 2020 г. концесионерите и наемателите на морски плажове трябва да предоставят плажните принадлежности на цени, намалени с не по-малко от 50% от цените за миналата година. При неспазване на тези изисквания глобата е 50 000 лв., а при повторно нарушение – 100 000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *