Плажът пред сарая на Доган ще бъде вписан в кадастъра

Върховните съдии отхвърлят жалбата от проектанта на имението Калин Тихолов като неоснователна

Върховният административен съд реши окончателно, че плажът пред имението на лидера на ДПС Ахмед Доган в парк Росенец трябва да бъде вписан незабавно в кадастъра, като “крайбрежна плажна ивица” с трайно предназначение на територията като “защитена”. Такова беше решението и на първоинстанционния съд в Бургас, който отхвърли жалбата от проектанта на сарая Арх. Калин Тихолов като представител на фирма “Стрейтлайн”.

В мотивите си Тихолов твърди, че липсата на ивицата в регистрите не представлява “явна фактическа грешка” и дори е под съмнение дали изобщо има плаж на това място, като брегът не бил покрит с пясък и чакъл, а “е естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти”. „Изложените доводи в частната жалба касаят евентуални неудобства за оспорващото дружество при стопанисване на сградите, които не съставляват „значителни или трудно поправими вреди“ и не попадат в приложното поле на горецитираната разпоредба“, е мнението на върховните съдии.

Освен това липсват доводи и доказателства за размера на евентуалните вреди, с оглед преценката за тяхната „значителност“. Следва да се има предвид и характера на оспорената заповед, с която не се засягат пряко права и законни интереси на оспорващото дружество,тъй като изменението на кадастралната карта и кадастрални регистър е с констативно, а не с конститутивно действие. Поради тези обстоятелства се налага изводът за неоснователност на частната жалба, съобщават от ВАС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *