Костадин Ангелов се накара на хората и се оплака, че не го разбират

Защо няма строги мерки в България и кога ще бъдат въведени? На тези въпроси здравният министър Костадин Ангелов не успя да даде ясен отговор, но пък хвърли вината за покачването на случаите върху хората, които не спазват мерките. Как да въведем мерки, които хората не разбират и няма да спазват. Не можем да сложим до всеки човек полицай, отсече министърът в отговор на журналистически въпрос по време на днешния брифинг. Въпреки че и той самият призна, че ситуацията е изключително тревожна и че скоро капацитетът на болниците ще се изчерпа. Но мерки почти няма. Началникът на НОЩ проф. Мутафчийски бе категоричен, че без мерки нищо добро не ни чака. Подобно нещо каза и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, но добави, че хората имат нужда от социален живот и работа.

Министърът започна днешния брифинг с дълъг монолог, в който заяви, че никой не е по-силен от науката, но че вирусът продължава да изненадва всички. Обясни как всеки ден се борят с фалшивите новини и с отпора на хората да спазват мерките. Но че за лекарите човешкият живот е най-ценното. По-късно призна, че е безсилен да убеди обществото в нуждата от строги ограничения и че няма как да се осъществи контрол дори за спазването на сегашните мерки. Разказа, че е получил клипчета от празнуващи на 8 март с танци по масите и струпване в заведенията. В какво да убедя тези хора, да пратя полицаи да ги свалят от масите ли, гневно попита министърът.

„Пълен локдаун, затворете всичко, вечерен час – аз смятам, че българското общество не е готово за такъв тип решение, защото хората не са готови за това. Ако направим всичко това изведнъж, нито ще бъдем разбрани, нито ще получим съдействието да го направим“, каза Ангелов.

“Всеки път ви казвам едно и също – реагираме в движение. Няма правилно и неправилно решение. Решенията са такива, каквито са в състояние на война. Не смятайте, че на тази маса стоят безотговорни хора, не се страхувам от мерките и тяхното налагане. Ако се наложи, ще го направим. Кога? Не знам. Нямаме колебания в тази посока!”, оплете се министърът. И намекна, че ресторанти и молове остават отворени, защото такива са българите, това искали.

Странна теза разви и доц. Ангел Кунчев:”Никой не твърди, че при прилагането на даден тип мерки, вие ще получите ограничение на епидемия. Епидемичният процес е сложен, всичко влияе“.

По отношение на учениците здравният министър заяви, че все още са много разнопосочни твърденията доколто те пренасят заразата. Имаме училища, в които нямаме нито едно заболяло дете или ученик, да, в малки села и населени места. Там да говориш за ковид е ерес, те просто не са виждали това. Има и училища, в които нещата са много по-сериозни, обясни Ангелов. Добави, че не затварят училищата, защото оттам децата отиват в моловете.

Министърът видимо се изнерви и на въпросите около липсата на избор на ваксини – масовата е „АстраЗенека“, въпреки че има хора, предпочитащи РНК препаратите. Нямал вина. България не склюва договори и не организира доставки. ЕК сключва договорите, каза Ангелов. Ако България сключваше договорите аз ви гарантирам, че до момента щях да търся права и неустойки. Няма как да имаш договор за 4 млн. дози и да ти кажат, че ще дойдат 40%, а после, че ще дойдат 60% от тези 40%. Има места, където има РНК-ваксини. Който не иска да се ваксинира с тази ваксина, ще се запише отново и ще чака, когато дойде друга, отсече нервно здравният министър. Въпреки че в началото на ваксинацията няколко пъти потвори, че на всеки българин ще се даде възможност да избира с коя ваксина да бъде имунизиран.

По отношение на партидата на „АстраЗенека“, която подлежи на проверка от ЕМА, той обясни, че няма доказателства за връка между препарата и смъртния случай в Австрия. От думите му обаче стана ясно, че в България има смъртен случай от друг вид ваксина: „Нямаме ясно и точно заключение, че тази партида, е причината е за тази нежелана лекарствена реакция с летален изход. Преди повече от месец, от друга ваксина в страната, в България също имаме фатален изход, но нямаме доказателства, че това се дължи на ваксината. Тази партида не е спряна, тя се прави“.

Няма опасност за живота и здравето на хората, тя е минала всички изпитания за безопасност. Това, което се разпространява, не ни помага, а обезсърчава хората. Няма опасност за здравето на хората, тази партида може да се прилага, повтори няколко пъти здравният министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *