ПКП с нова изцепка: Радев е като Тръмп, оспорва изборите!

На консултациите при президента за предстоящите избори, от ГЕРБ пряко нападнаха държавния глава, обвиниха го, че прави внушения и че се среща с политически сили, които не разбират от изборен процес.

Днес Румен Радев се среща последователно с парламентарно представените партии. Първи са ГЕРБ.

Президентът Радев оспорва резултатите от вота без изборите да са се провели, бе тезата на председателя на парламента Цвета Караянчева. Тя сравни държавния глава с президентът на САЩ Доналд Тръмп, защото и двамата подкопават доверието в изборите.

Караянчева подчерта, че изборите не се правят от ГЕРБ, защото президентските през 2016 година са били спечелени от двойката, подкрепена от БСП.

Уточнете се с Цветанов за твърденията му, че има манипулации на изборите, обърна се държавният глава към управляващит.

Парламентът има мандат до 26 март и могат да бъдат направени промени в Изборния кодекс. Имаме практика да променяме закон в рамките на една седмица, каза още тя.

Цвета Караянчева обвини президента, в „координирани усилия за подкопаване на доверието в избирателния процес“. Внушенията, че партия ГЕРБ ще прави изборите и ще ги манипулира, води до недоверие, до уронване на престижа на институциите, но най-притеснителното е, че води до ниска избирателна активност“, каза тя, цитирана от БГНЕС.

„Позволява се на хора, които не познават изборния процес, да правят внушения на българските граждани“,продължи да се възмущава Караянчева по повод срещите на президента с извънпарламентарните партии.

В отговор президентът Румен Радев категорично отрече да участва в насаждане на внушения.

Относно непознаването на изборния процес, Радев заяви: Ние сме демократична държава, за мен е важен гласът на всеки един българин, на всяка една партия. Това, че някоя партия не разбира нищо от избори, защото за първи път ще се явява, все някой за първи път ще се явява, ГЕРБ също се е явявала за първи път преди години.

Що се отнася до внушенията, че изборите могат да бъдат манипулирани, това се опровергава по един единствен начин, заяви Радев.

Шефката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова пък обясни, че е не добре да се променя Изборния кодекс в последния момент, въпреки че именно мнозинството наложи тази практика.

Имаме предложение, в което предвиждаме всички карантинирани да гласуват с подвижна секция, а всички в болница – да гласуват с урни, предоставени от медицинския екип, каза Дариткова и добави, че предпазни средства трябва да бъдат предоставени на всеки един гражданин преди да упражни правото си на глас, каза още Дариткова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *